Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Economie en Buitenlands Beleid Patricia CEYSENS het ontwerpdecreet over de oprichting van 'Flanders Investment and Trade' (F.I.T.) principieel goedgekeurd. Het ontwerp onderlijnt het belang van export voor Vlaanderen. 80% van de Vlaamse omzet is immers voor export bestemd. In 2002 voerde Vlaanderen voor meer dan 175 miljard euro aan goederen en diensten uit, een stijging in absolute termen met 9,45% in vergelijking met 2001. Export Vlaanderen behandelde zo'n 9.000 dossiers van Vlaamse bedrijven in hetzelfde jaar en er namen ongeveer 1.500 ondernemingen deel aan een van de activiteiten van Export Vlaanderen.
Het ontwerdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de raad van bestuur van Export Vlaanderen.

Tweede Stap

Dit is de tweede belangrijke stap in de uitbouw van een sterk exportbeleid. Eerder stelde de Vlaamse regering al een nieuwe topman van Export Vlaanderen aan. Koen Allaert die overkwam van Alcatel heeft sinds 1 oktober het roer van Export Vlaanderen in handen.

F.I.T. integreert Export Vlaanderen en de Dienst Investeren in Vlaanderen in één performante en klantgerichte organisatie. Export Vlaanderen staat zijn klanten, de Vlaamse ondernemingen, bij in een pro-actief exportbeleid. Dit wil zeggen dat F.I.T. niet enkel handelsmissies organiseert, maar ook in het buitenland contacten legt voor Vlaamse ondernemingen met haar buitenlands netwerk van meer dan 70 kantoren. Die vertegenwoordigers staan in alle opzichten ten dienste van Vlaamse bedrijven die nieuwe markten willen aanboren.

De Dienst Investeren Vlaanderen is verantwoordelijk voor het aantrekken van investeringen uit het buitenland en werkte tot op vandaag onafhankelijk van Export Vlaanderen. In het buitenland worden de kantoren van beide organisaties nu met elkaar geïntegreerd zodat beide organisaties hun kennis makkelijker kunnen uitwisselen. Ook hier benoemde de Vlaamse regering eerder een nieuwe topman. De Dienst Investeren in Vlaanderen gaat deel uitmaken van F.I.T.

Uitbesteding Winkeldeur

Omdat F.I.T. sterke voeling zou krijgen met zijn klanten is er beslist de 'front-office' of de 'winkeldeur' uit te besteden. Deze winkeldeur wordt een publiek-private samenwerking met organisaties uit het middenveld die sterke voeling hebben met de noden van het bedrijfsleven. Op deze manier krijgt de F.I.T. vertakkingen overal in Vlaanderen en zal het contact tussen F.I.T. en haar klanten optimaal verlopen. De organisaties uit het economisch middenveld kunnen zo nog meer bedrijven warm maken om te exporteren en de dienstverlening van F.I.T. te leren kennen. "De overheid kan zich bovendien toespitsen op haar kerntaken, met name de 'back-office' in Brussel en de uitbouw van een sterk buitenlands netwerk," aldus Vlaams minister Ceysens.

De Vlaamse regering ondersteunt met F.I.T. de Vlaamse economie op structurele wijze en hoopt zo Vlaanderen uit te bouwen tot een top regio voor internationaal ondernemen.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties