Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid wil de gemeenten stimuleren bij de uitbouw van een lokaal woonbeleid, gesteund op een goede planning en vertrekkend vanuit de principes in de Vlaamse Wooncode. De gemeentebesturen krijgen in de Vlaamse Wooncode een zeer belangrijke rol toegemeten. Meer bepaald met betrekking tot het stimuleren van de kwaliteit van het woningpatrimonium, het coördineren van alle lokale huisvestingsactoren op het gemeentelijke grondgebied en het stimuleren van en toezien op de realisatie van sociale woonprojecten op gemeentelijk grondgebied.

Om een lokaal woonbeleid te kunnen voorbereiden en uitvoeren is het ook noodzakelijk dat lokale huisvestingsstructuren goed uitgebouwd worden. Hierbij kan worden gedacht aan het aanstellen van een huisvestingsambtenaar, het installeren van een (inter)gemeentelijke huisvestingsdienst en het oprichten of inschakelen van een (inter)gemeentelijke woonwinkel en een sociaal verhuurkantoor. Uiteraard spelen hierbij de specifieke lokale situatie, de schaal van de gemeente, de verschillende beleidsaccenten, de logistieke en financiële mogelijkheden van de gemeente een belangrijke rol. Niet elke gemeente is in staat om een goed uitgeruste dienstverlening op vlak van wonen op te zetten. Voor kleinere gemeenten kan intergemeentelijke samenwerking hiervoor een oplossing bieden.

Dergelijke samenwerkingsprojecten tussen gemeenten verdienen een extra stimulans volgens Marino KEULEN, Vlaams minister voor Wonen. Daarom heeft de minister drie voorbeeldprojecten in het kader van het lokale woonbeleid voor subsidiëring voorgedragen op de Vlaamse regering; deze werden goedgekeurd. De projecten vertrekken vanuit de basisprincipes in de Vlaamse Wooncode. Centraal in de werking staan de adviesverlening naar de burger en de gemeente toe, het verbeteren van de kwaliteit van de woningen, en het opstarten van een duurzaam overleg tussen alle partners die projecten uitvoeren rond wonen.

Het project 'lokaal woonbeleid cluster Izegem' van de Izegemse Huisvestingsdienst heeft een budget van 332.428 euro subsidie gekregen voor de komende drie jaar.

Het project groepeert een viertal gemeenten: Ingelmunster, Ledegem, Oostrozebeke en Izegem. Via een gefaseerde aanpak wordt aan het lokale woonbeleid in de regio Roeselare-Tielt vorm gegeven. Klantgerichte dienstverlening over wonen en beleidsgerichte ondersteuning staan centraal.

Via een intergemeentelijke woonwinkel worden de inwoners geïnformeerd over onder andere premies en leningen. Er worden ook acties ondernomen om de kwaliteit van de woningen te verhogen en te behouden. Een intergemeentelijke woonraad en een wooncommissie per gemeente maken lokaal woonoverleg mogelijk.

Met de subsidiëring van dit voorbeeldproject wil minister Keulen een nieuwe impuls geven aan het uittekenen van een geïntegreerd lokaal woonbeleid. Ook de komende jaren wordt er jaarlijks 1 miljoen euro uitgetrokken om vernieuwende, duurzame projecten binnen het lokale woonbeleid te ondersteunen.

persinfo : Mila Bourjal, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---