Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kinderen wettelijk beschermen als consument (24/10/03)

Kinderen worden steeds vaker het mikpunt van al dan niet verborgen reclame. Als meest kwetsbare en beïnvloedbare consumenten zijn kinderen een lucratieve markt geworden. Naast de klassieke reclame op TV, radio en in andere media worden nu volop nieuwe marketingtechnieken ontwikkeld: wedstrijden en loterijen, sponsoring, kinderclubs van speelgoedproducenten, strips en tekenfilms tot en met marketing in scholen.

Net zoals in het geval van Dexia, reageert minister van Consumentenzaken Van den Bossche opnieuw met de mededeling dat er een onderzoek wordt opgestart naar de klasuitstappen van Dreamland. De minister van Onderwijs schuift gewoon de verantwoordelijkheid door naar de scholen.
De N-VA vindt de reactie van beide ministers ongehoord. In wezen geven ze de betrokken bedrijven enkel gratis media-aandacht en publiciteit. De N-VA maakt daarom zelf werk van een wettelijke regeling die kinderen beschermt tegen platte commercie en voor de toekomst komaf maakt met de publicitaire mediastunts op de rug van kinderen.

N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois dient een wetsvoorstel in dat betrekking heeft op alle vormen van commerciële communicatie gericht naar kinderen. Bourgeois wil ten eerste een verbod op publiciteit in alle scholen en een strikte reglementering voor het gebruik van kinderen in reclame. Daarnaast dient de onvolkomen regeling voor TV-reclame strikt te worden nageleefd en uitgebreid te worden naar onder andere internet en telefonie. Ongevraagde elektronische berichten aan kinderen jonger dan 12 jaar moeten verboden worden. Reclameboodschappen voor kinderen moeten duidelijk herkenbaar zijn en mogen niet als verborgen verleiders in spelletjes en dergelijke verwerkt worden.

Tot slot moeten de ouiders hun akkoord geven voor de aankoop van producten en diensten op internet door kinderen jonger dan 12 jaar.

De volksvertegenwoordigers Geert Bourgeois en Kris Van Dyck interpelleren respectievelijk de minister van Consumentenzaken en Onderwijs omtrent hun inzichten om een aantal aberraties terzake te bannen.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be