Vlaamse overheid

Vandaag keurde de Vlaamse regering, op voorstel van Vlaams minister van Wonen Marino KEULEN, principieel het voorstel goed waarbij aan de huurders van een sociale woonst het recht wordt gegeven om hun huurwoning of -appartement te kunnen kopen.
Tot op heden kon de sociale huurder zijn sociale huurwoning enkel aankopen indien deze minstens 15 jaar oud was en de sociale huisvestingsmaatschappij uitdrukkelijk haar akkoord gaf.
De huurders zelf waren reeds lang vragende partij voor deze aanpassing. Met deze maatregel wordt aan hun vraag eindelijk gevolg gegeven.

Wat houdt deze maatregel nu juist in?

Een huurder, die minstens 5 jaar een woning of een appartement (met inbegrip van een eventuele garage) huurt van een sociale huisvestingsmaatschappij en waarbij die woning, appartement of garage minimaal 10 jaar oud is, krijgt het recht deze aan te kopen. Dit betekent dat het kooprecht nu bij de huurder ligt en niet meer bij de sociale huisvestingsmaatschappij, zoals vroeger.

De bedoeling is om op die manier de eigendomsverwerving te stimuleren en daardoor ook op een spontane manier een betere sociale mix in de sociale woonwijken te bewerkstelligen. Er zullen nu naast huurders ook eigenaars wonen.

Dit geeft aan de huurders perspectief, zij kunnen op termijn een woning verwerven. Bovendien geeft dit aan sociale huisvestingsmaatschappijen nieuw kapitaal, waarmee zij binnen een termijn van drie jaar de bouw van nieuwe woningen, appartementen of renovatie moeten aanvangen. Die nieuwe woonsten kunnen dan weer verhuurd worden aan kandidaat- huurders, die reeds lang op de wachtlijst staan, wat dan weer het probleem van de wachtlijsten verkleint.

Een opsomming van de voornaamste verkoopsvoorwaarden:


- minstens 5 jaar huurder zijn van de woonst;
- de woning of het appartement moet minimaal 10 jaar oud zijn;

- alle types van gezinswoningen en van appartementen (ook in hoogbouw) komen in aanmerking, behalve geklasseerde historische gebouwen;

- de woonst moet gedurende minstens 20 jaar volledig in volle eigendom blijven van de koper die ze voor eigen bewoning aanwendt;

- de koper mag geen andere woonst in volle eigendom of vruchtgebruik bezitten;

- de aldus verworven middelen moeten de maatschappijen binnen de 3 jaar in nieuw woonpatrimonium investeren.

De verkoopprijs van de sociale woning of het sociaal appartement wordt bepaald door een schattingsverslag van de ontvanger van de registratie of de commissaris van het comité tot aankoop. Het schattingsverslag mag niet ouder zijn dan 12 maanden.

Met deze maatregel wil minister Keulen de bewoners centraal plaatsen in het woonbeleid. De huisvestingsmaatschappijen zijn instrumenten om dat beleid te concretiseren.

Dit besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Daarna kan het besluit worden gepubliceerd in het Belgische Staatsblad en daarna treedt het in werking.

persinfo : Mila Bourjal, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---