Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams Leefmilieuminister Ludo SANNEN heeft de Vlaamse regering - na het advies van de Raad van State - definitief beslist om 1,6 miljoen euro uit te trekken voor het creëren van 120 nieuwe banen in het groenbeheer. Deze nieuwe jobs komen bovenop de reeds bestaande 182 groenbanen voor Mina-werkers.

Voorwaarde is wel dat de groenwerkers tewerkgesteld worden in erkende natuurreservaten of openbare domeinen. De 120 mensen moeten een contract van onbepaalde duur krijgen en de eigenaars moeten een werkplan voor een jaar opstellen.

Er is al jaren een grote vraag naar groenwerkers om erkende natuur- en bosgebieden te beheren. Maar die werken zijn economisch niet rendabel en dus hebben de beheerders er vaak de middelen niet voor. Het gaat concreet over jobs die erg arbeidsintensief zijn en die, onder toezicht, kunnen worden uitgevoerd door mensen die moeilijk of niet aan de bak komen op de reguliere arbeidsmarkt.

"Sociale tewerkstelling in natuur- en bosbeheer is niet nieuw," zegt minister Ludo Sannen, "maar meestal kregen de werkers een contract met weinig perspectief op langere termijn. We willen de mensen nu een volwaardige job aanbieden." De groenwerkers kunnen ingezet worden om gras te maaien, heidelanden te vernieuwen, openbare terreinen op te ruimen, afsluitingen te plaatsen of planten en bomen te verzorgen.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---