Partij voor de Dieren


Rederij Vroon is verantwoordelijk voor schapenleed op oceaan 24-10-2003

Amsterdam, 24 oktober 2003 - De Partij voor de Dieren heeft in een fax aan de AID aangifte gedaan van dierenverwaarlozing door Rederij Vroon B.V. uit Breskens. Deze reder vervoert de bijna 60.000 schapen die al weken op de oceaan dobberen. Meer dan 5400 schapen zijn reeds gestorven. De Partij voor de Dieren is van mening dat de reder de dieren de nodige verzorging onthoudt. Dit is strafbaar volgens artikel 36 van de Gezondheid en Welzijnswet van Dieren en de AID kan hiervoor proces verbaal opmaken.

Vroon BV zegt op haar website dat 'de dieren op onze schepen comfortabeler reizen dan menselijke passagiers op menig ander schip'. De dood van meer dan 10% van de passagiers op hun schip in de Atlantische Oceaan doet helaas het tegendeel bewijzen en mag niet zonder gevolgen blijven. De Partij voor de Dieren vindt dat de verantwoordelijk voor de vreselijke dood van deze dieren niet weggeschoven mag worden en eist dat de AID stappen onderneemt tegen de vervoerder. Tevens wil de PvdD naar aanleiding van deze ramp de discussie over lange afstandtransporten weer openen. Hiervoor heeft zij een emailactie gestart op deze site.
Internationale dierentransporten van Australie naar het Midden-Oosten veroorzaken zeer veel dierenleed. Door de immense hitte tijdens het transport gaan jaarlijks 78.000 schapen dood aan boord van deze schepen. Blijkbaar is het onmogelijk om alle dieren levend op bestemming te krijgen. Dit gegeven moet voor de rederij voldoende reden zijn om deze vorm van dierenvervoer per direct te stoppen. Export van vlees in plaats van levende dieren kan dit leed eenvoudig voorkomen.