Nederlandse Vereniging van journalisten

24/10/2003 NVJ-sectie Omroep
Principe akkoord CAO SBS Productions 2003

Aan de NVJ leden werkzaam bij SBS-productions

Deze week hebben wij met de directie van SBS een principe-akkoord bereikt voor een eerste CAO voor SBS-productions met een looptijd van één jaar. Vandaag, vrijdag 24 oktober hebben wij de afspraken toegelicht.

De NVJ legt het akkoord met een positief advies aan jullie voor, omdat wij in dit akkoord een goed startpunt zien voor het op niveau brengen van de arbeidsvoorwaarden bij SBS-productions. Zeker niet al onze eisen zijn ingewilligd, maar een aantal fundamentele zaken (loongebouw, overwerkregeling, weekend-onregelmatigheidscompensatie en winstdelingsregeling) is vastgelegd in deze eerste CAO.

De hoofdpunten van het akkoord betreffen:

· Het salarisgebouw
Invoering van het salarisgebouw, zoals dat bij HMG (RTL-Nieuws en HMH) wordt gehanteerd. Dat betekent dat de start- en eindbedragen binnen de schalen hoger uitkomen en bij goed functioneren een jaarlijkse salarisgroei met stapjes van 3,45% gegarandeerd wordt (dus los van inflatiecorrectie) Voorts zal iedereen nog dit jaar, afhankelijk van zijn werkelijke functie, in de daarbij behorende schaal en naast hogergelegen schaalbedrag worden geplaatst.

· Salarisverhoging

1. Totaal is er voor het personeel gegarandeerd 5% van de loonsom beschikbaar voor een salarisverhoging. Uitgangspunt hierbij is dat +/- 3,5% hiervan wordt gebruikt voor de jaarlijkse beoordelingsronde. Het resterende deel (ingeschat op 1,5%) zal worden gebruikt voor een algemene salarisverhoging per 1 januari 2004 ter compensatie van het koopkrachtverlies over 2003.

2. Indien het koopkrachtverlies over 2003 (CPI-cijfer, meetmoment 31/12/2003) lager uitvalt dan het voor de algemene salarisniveau beschikbare deel, zal het meerdere worden uitgekeerd in de vorm van een eenmalige uitkering eind 2004.

3. Aan de beoordelingsronde wordt minimaal 3 % en maximaal 4% per jaar besteed. Het voor de algemene salarisverhoging in 2004 resterende deel zal dus minimaal 1% en maximaal 2% betreffen.

· Winstdelingsregeling
Er is een winstdelingsregeling vastgesteld, die aan het einde van elk jaar recht geeft op een winstuitkering wanneer de jaarlijks vastgestelde target wordt overschreden. Afhankelijk van de hoogte van de overwinst zal per medewerker een gelijk brutobedrag worden uitgekeerd. Deze regeling treedt, na goedkeuring door RvC SBS, in werking vanaf 2004. Of er een winstuitkering over 2003 zal plaatsvinden, hangt af van het bedrijfsresultaat. In ieder geval zal de hoogte hiervan voor SBS en SBS-productions van gelijk niveau zijn.

· Compensatie voor onregelmatigheid (weekend en feestdagen) Bij inroostering op één van de kerstdagen en nieuwjaarsdag ontvangt een medewerker 200% compensatie, op alle andere feestdagen 100%. Voorts krijgen medewerkers 2 compensatiedagen indien zij werkzaam zijn op tenminste 10 weekenddagen per jaar, die vallen in afzonderlijke weekenden.. Tenslotte wordt de regeling in de CAO opgenomen dat bij werk op 2 aansluitende weekenddagen een extra compensatiedag wordt toegekend.

· Instelling pensioencommisie
In de loop van 2004 zal SBS de bestaande pensioenregeling tegen het licht gaan houden. De NVJ zal worden betrokken in de keuze voor een regeling. Afspraken hierover kunnen worden gemaakt in de CAO 2005

Deze CAO-afspraken zijn alleen van toepassing op alle medewerkers, die een arbeidscontract hebben met CAMEO of SBS-productions!

Tenslotte wil ik mijn grote waardering uitspreken voor de inspanningen van de NVJ/OR- CAO-commissie; Irene Jansen, Merlijn Schneiders, Lex van Vliet en Marieke de Vries, die er keihard voor geknokt hebben om dit akkoord te bereiken.

Als jullie nog vragen of opmerkingen hebben over onderdelen van het akkoord, neem dan gerust contact op met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
secretaris NVJ