Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Energie, Gilbert BOSSUYT, heeft de Vlaamse regering, onder voorbehoud van technisch nazicht, ingestemd met de gunningswijze (algemene offerte- aanvraag) voor de levering van elektrische energie aan het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en een aantal Vlaamse openbare instellingen (VOI's).

De meer dan 500 gebouwen, de openbare verlichting, de sluizen, de bruggen en de tunnels van de Vlaamse overheid verbruiken jaarlijks 200 Gigawattuur. Dat is evenveel als 50.000 gezinnen.

Sinds 1 juni 2003 kunnen gebruikers van elektriciteit vrij beslissen in de aankoop van elektrische energie. Volgens de minister moet ook de Vlaamse overheid als grote elektriciteitsklant ten volle inspelen op de voordelen van een vrije marktwerking.

Een belangrijk voordeel, dat naast de prijs eveneens opgenomen wordt als criterium voor de gunning van het contract, is de administratieve en technische ondersteuning die de leverancier kan aanbieden. In een concurrentiële markt is de aard en de kwaliteit van de dienstverlening vanuit commercieel oogpunt immers erg belangrijk.

De elektriciteitsleveranciers kunnen een offerte indienen voor vijf percelen, die overeenkomen met de vijf Vlaamse provincies. Door het opsplitsen van de opdracht maken ook kleinere leveranciers een kans om een deel van de opdracht in de wacht te slepen en kan de concurrentie maximaal spelen.

De contracten, met een totale geschatte waarde van 20 miljoen euro, worden gesloten voor de duur van een jaar en kunnen stilzwijgend verlengd worden met maximum twee periodes van telkens een jaar.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt - tel. 02-553 70 11
e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---