Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie Dirk VAN MECHELEN, haar principiële goedkeuring gegeven aan een nieuw programma voor technologiegedreven kennisoverdracht vanuit de hogescholen en universiteiten naar bedrijven in het algemeen en de traditionele KMO's in het bijzonder. Het geheel wordt op maat van minder innovatieve bedrijven opgemaakt.

Dit nieuwe programma zal het Hobu-fonds vervangen dat reeds 7 jaar loopt. Het Hobu-Fonds heeft de voorbije jaren 159 projecten gesteund, geselecteerd uit 448 aanvragen, voor een totale subsidie van 36,5 miljoen euro. Naast de hogescholen zelf zijn 1.125 verschillende organisaties (universiteiten, onderzoeksinstellingen, bedrijven) betrokken (geweest) in de gebruikerscommissies van de goedgekeurde projecten. Verscheidene organisaties hebben geparticipeerd aan meer dan een project. Dit heeft geleid tot in totaal 1954 participaties, van meestal twee jaar, vanwege bedrijven (twee derden KMO's), universiteiten, beroepsfederaties, andere hogescholen dan de aanvrager, vzw's, enzovoort.

Het nieuwe programma breidt de mogelijkheden uit en rekent op een beperkte financiële bijdrage van de grote groep geïnteresseerde Vlaamse bedrijven.

Het TETRA-Fonds, de afkorting voor TEchnologieTRAnsfer en nieuwe naam voor het hervormde Hobu-Fonds:


- laat hogescholen en universiteiten samen innovatieve projecten uitvoeren;

- zal 90 % subsidie geven aan goede projecten;
- heeft vanaf 2004 een enveloppe van 6 miljoen euro per jaar;
- rekent op 10 % supplementaire inbreng van bedrijven en andere geïnteresseerde organisaties;

- laat toe technologisch gerichte innovaties te onderzoeken, waarvan de resultaten door een brede groep geïnteresseerde organisaties kunnen benut worden;

- geeft in uitzonderlijke gevallen financiële steun aan hoogtechnologische bedrijven die een project ernstig vooruit kunnen helpen en de intellectuele eigendomsrechten willen overdragen;

- verhoogt de maximale omvang van een project tot 480.000 euro;

- zal, net als het Hobu-fonds, bedrijven aanzetten tot meer innovatie, tot het realiseren van nieuwe producten en diensten, tot meer samenwerking met instellingen van hoger onderwijs in Vlaanderen.

Het nieuwe programma past in het politieke beleid van de Vlaamse regering om de technologische innovatie in de Vlaamse ondernemingen verder te stimuleren.

Vlaanderen wil een voortrekkersrol vervullen en voldoen aan 3 % BBP-norm voor onderzoek en innovatie, zoals afgesproken op de Europese top in 2002 in Barcelona en zoals op Vlaams niveau onderschreven in het Innovatiepact.

Het programma zal beheerd worden door IWT-Vlaanderen.

Deze principiële goedkeuring wordt nu overgemaakt aan de bevoegde adviesorganen, met name de VRWB (Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid), de SERV (Sociaal - Economische Raad van Vlaanderen) en de Raad van State, om in 2004 tot een geldend reglementair besluit te komen.

De Vlaamse regering zal evenwel in de loop van dit jaar nog alle hogescholen oproepen om zinvolle projecten te definiëren met groepen van geïnteresseerde bedrijven. Zowel economische als maatschappelijke relevante onderwerpen kunnen aan bod komen, op voorwaarde dat er een technologische uitdaging is en dat Vlaamse KMO's de resultaten kunnen benutten om verder te groeien.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---