Vlaamse overheid

De Vlaamse regering keurde op voorstel van de minister- president het actieplan reguleringsmanagement 2003-2004 goed. Het plan omvat meer dan 90 concrete projecten en 36 structurele ingrepen om de administratieve overlast in Vlaanderen te verminderen. Het plan kadert in de ambitie van de Vlaamse regering om de regelgeving te vereenvoudigen en de regellast beduidend naar beneden te brengen. Dit tweede actieplan in deze legislatuur is ambitieuzer dan het voorgaande. De concrete projecten zorgen voor zichtbare resultaten op korte termijn terwijl de structurele aanpak garant staat voor duurzame resultaten.

100 miljoen euro lastenverlaging

Het actieplan bevat de maatregelen die de Vlaamse overheid tijdens het parlementaire jaar 2003-2004 zal nemen om de kwaliteit van de Vlaamse regelgeving te verbeteren. Die maatregelen zijn nodig om de lasten voor het bedrijfsleven en de burger te verlagen en de creativiteit, het ondernemerschap en de werkgelegenheid te bevorderen. Er zijn vereenvoudigingsprojecten voor alle doelgroepen en in alle beleidsdomeinen. Tweederde van de projecten zal afgerond zijn tegen midden 2004. Tegen eind 2004 is dat 85%. Tijdens deze legislatuur zullen dus nog heel wat concrete resultaten zichtbaar zijn. Samen beogen de vereenvoudigingsprojecten een daling van de administratieve lasten met 100 miljoen euro, een gevoelige vermindering van de hoeveelheid Vlaamse regelgeving en een beter onderbouwde, gestructureerde en toegankelijke regelgeving.

Meer dan 90 concrete vereenvoudigingsprojecten

Dit actieplan bevat meer dan 90 projecten. Enkele voorbeelden van vereenvoudigingsprojecten zijn:


- Een vereenvoudiging van de regelgeving voor het economisch ondersteuningsbeleid, waardoor de bestaande zeer omvangrijke richtlijnen worden vervangen door korte, eenduidige uitvoeringsbesluiten, de papieren formaliteiten volledig worden vervangen door internetapplicaties en de procedures worden ingekort.


- Een vermindering van de administratie bij de aanvraag van bedrijfssteun voor onderzoek en ontwikkeling, waardoor de omvang van het aanvraagdossier drastisch vermindert, de tussentijdse rapportering vereenvoudigt en de proceduretermijnen verkorten.


- Een vervanging van de huidige milieuvergunningsplicht en de bijbehorende milieuvoorwaarden door een stelsel van 'integrale voorwaarden' per sector, waardoor milieuvoorschriften op maat van elke sector worden gebundeld en de milieuvergunningsplicht vervalt.


- Een wijziging van de regelgeving voor het verlenen van studietoelagen voor het hoger onderwijs, waardoor de berekeningswijze vereenvoudigt en de administratieve formaliteiten verminderen.


- De verdere uitbouw van de vaccinatiedatabank die uiteindelijk leidt tot administratieve vereenvoudigingen voor burger, dokters en centra voor leerlingen- begeleiding.

Ook structurele initiatieven

Naast concrete projecten die de Vlaamse regelgeving vereenvoudigen en de administratieve lasten verminderen, bevat het actieplan 36 structurele initiatieven die het reguleringsmanagement uitbouwen in alle beleidsdomeinen. De concrete projecten zorgen voor zichtbare resultaten op korte termijn. De structurele maatregelen zorgen voor blijvende resultaten op langere termijn. Precies die structurele initiatieven maken het verschil met de ad hoc aanpak uit het verleden.

Geen eindpunt

Het actieplan toont dat de Vlaamse overheid ingrijpend bezig is met de nagestreefde vereenvoudiging van de regelgeving. Het actieplan 2003-2004 is echter geen eindpunt. In november van dit jaar zal de Vlaamse regering samen met de Vlaamse sociale partners een ondernemingsconferentie organiseren.

Naar aanleiding daarvan zullen bijkomende vereenvoudigingsprojecten aan het actieplan worden toegevoegd. Bovendien is het de opdracht van de Kenniscel Wetsmatiging om de uitvoering van het actieplan nauwlettend te volgen en geregeld te rapporteren over de uitvoering ervan.

persinfo : Tom Ongena, woordvoerder van de minister-president - tel. 02 553 29 11 e-mail: persdienst.somers@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---