Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk Van MECHELEN, heeft de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring gegeven voor de oprichting van een nieuw interdisciplinair 'virtueel' onderzoekscentrum voor breedbandtechnologie.

Voor de Vlaamse regering is de ontwikkeling van de kennissamenleving een prioriteit. Een cruciale bouwsteen hiervoor is dit nieuwe onderzoekscentrum, dat zich richt op het geheel van aspecten die de ontwikkeling en exploitatie van breedbanddiensten mogelijk moet maken.

Internationaal toonaangevend in de informatiemaatschappij

De eerste doelstelling van het onderzoekscentrum is het vormen van hoogcompetent menselijk kapitaal én het verrichten van onderzoek ten dienste van het Vlaamse bedrijfsleven en de Vlaamse overheid op het vlak van breedbandtechnologie. Hierbij komen alle aspecten aan bod die de ontwikkeling en exploitatie van breedbanddiensten mogelijk moeten maken en dit zowel op technologisch, juridisch als maatschappelijk vlak. Deze excellentiepool is volledig complementair aan het onderzoeksdomein van IMEC, aangezien pure hardwareaspecten buiten de scope van het nieuwe onderzoekscentrum vallen.

Met dit initiatief wenst de Vlaamse regering een belangrijke bijdrage te leveren tot de uitbouw van Vlaanderen tot een toonaangevende en internationaal erkende speler in de toekomstige informatiemaatschappij. En dit in het bijzonder door te investeren in middellangetermijn-basisonderzoek. Een bestaande leemte die actueel, mede door de conjuncturele crisis in de ICT- sector, ontstaan is.

Strategische ondersteuning van Vlaamse bedrijven

Het onderzoekscentrum zal in eerste instantie volgens een eigen onderzoeksprogramma generische (middellange termijn) onderzoeksresultaten en kennis ontwikkelen, die een strategische ondersteuning en voedingsbodem moeten vormen. Dit niet alleen voor de verdere ontwikkeling van bestaande bedrijven, maar nog meer voor vernieuwende initiatieven in de industrie en de dienstensector.

Het overeenkomstige onderzoeksprogramma zal opgesteld worden in nauwe samenspraak met het Vlaamse bedrijfsleven en moet flexibel aan te passen zijn aan de snelle evoluties binnen de ICT-sector en de noden van de Vlaamse industrie en maatschappij. Hiernaast moet het onderzoeks- centrum ook op een bilaterale manier onderzoekscontracten kunnen aangaan met de Vlaamse industrie en dienstensector en/of deelnemen aan Europese onderzoeksprogramma's. Ten slotte zal het onderzoekscentrum ook een netwerktestlabo ter beschikking stellen van bedrijven (vnl. KMO's).

Vraaggedreven 'virtueel' onderzoekscentrum

Het onderzoekscentrum zal opgericht worden onder de vorm van een 'virtueel' onderzoekscentrum, waarbij een beroep gedaan wordt op een aantal bestaande kenniscentra (universitaire onderzoeksploegen e.a.). Deze functioneren elk vanuit hun eigen instellingen en die coöperatief samenwerken, gestuurd door een centrale directie. De bundeling en versterking van Vlaamse onderzoeksgroepen zal leiden tot een interdisciplinair, sterk vraaggedreven onderzoekscentrum.

Resultaten, bron en motor voor nieuwe
bedrijfsactiviteiten en tewerkstelling

De resultaten van het onderzoek vinden hun toepassing in domeinen die door hun maatschappelijke inbedding en relevantie voor de Vlaamse en Europese samenleving een belangrijke bron en motor van nieuwe bedrijfsactiviteiten en tewerkstelling kunnen vormen.

Enkele domeinen waar concrete toepassingen op basis van het onderzoek ingang kunnen vinden:


- Vlaanderen interactief

Onderzoeksgroepen die initieel deel zullen uitmaken van het interdisciplinair centrum nemen nu al deel aan het project voor interactieve digitale televisie dat door Telenet, Interkabel, VRT en VMM werd opgezet en dat door de Vlaamse regering wordt gesteund. Het gebruik van het televisietoestel als medium om een brede waaier van interactieve diensten aan te bieden moet toelaten dat diegenen die geen toegang tot een pc hebben, zich toch in de kennissamenleving kunnen integreren.


- Ouderen en gezondheidszorg

Informatie- en communicatietechnologieën (ICT) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de autonomie en aan de levenskwaliteit van ouderen. Gebruiksvriendelijke en aangepaste draadloze communicatiemogelijkheden en bewakingssystemen voor vitale levenstekens kunnen de verzorgingsomkadering sterk verbeteren. Cruciaal is natuurlijk dat men vertrekt van de noden en wensen van de gebruikers en niet van de technologische mogelijkheden. Ook in de gezondheidszorg kan ICT zowel de kwaliteit als de effectiviteit opdrijven door middel van technieken zoals breedband afstandsdiagnose of gebruikers- vriendelijke continue draadloze monitoring van patiënten.


- Toerisme

Informatie, promotie en boekingen voor de toeristische sector zijn nu al een van de belangrijkste toepassingen van het Internet. De ontsluiting van breedbanddiensten via interactieve digitale televisie, naar dit deel van de bevolking dat geen pc bezit, samen met nieuwe multimediatechnieken zal het mogelijk maken om ons toeristisch en cultureel erfgoed nog beter te promoten en toegankelijk te maken. Het gebruik van nieuwe technologieën op een wijze dat hiermee brede lagen van de bevolking effectief bereikt worden, zal een nieuw elan aan onze toeristische en culturele sector geven.


- Mobiliteit en telewerken

Draadloze breedbandverbindingen met voertuigen openen vele mogelijkheden om zowel het goederen- als het personenverkeer efficiënter te laten verlopen. Door bijvoorbeeld het monitoren van de verkeersstromen en intelligente netwerken voor de logistiek te integreren met intelligente mobiele systemen voor personen, kan men het verkeer op dynamische wijze optimaliseren. Anderzijds zullen goed uitgebouwde breedbandverbindingen en bijhorende diensten ook toelaten het verkeer te beperken door telewerken meer aantrekkelijk te maken via technieken zoals 'virtuele aanwezigheid'.

Jaarlijkse ondersteuning van 15 miljoen euro

Het nieuwe centrum zal eind 2003 van start gaan en vanaf 2004 op volle kracht werken. Vanaf dan voorziet de Vlaamse regering in een jaarlijkse dotatie van 15 miljoen euro voor de uitvoering van het eigen onderzoeks- programma, de werking van de centrale cel en het bevorderen van internationale samenwerking.

Het initiatief werd uitgewerkt door professor Paul Lagasse op basis van een intensieve interactie met de potentieel betrokken onderzoekswereld
(onderzoeksinstellingen en bedrijven) en in nauw overleg met het IWT-Vlaanderen.

Met de keuze een aanzienlijke ondersteuning te geven aan dit nieuwe initiatief, wil minister Dirk Van Mechelen vandaag de basis verder verbreden voor de nieuwe industrie van morgen. Na belangrijke beslissingen inzake steun aan IMEC en projecten als eVRT en Vlaanderen Interactief wordt nu vorm gegeven aan het inhoudelijke en softwarematige aspecten, zodat de complementariteit en de netwerking ten volle kunnen spelen en de beoogde gunstige effecten worden gegenereerd. Met deze beslissing benadrukt de Vlaamse regering nogmaals het belang van de integrale uitvoering van het op 29 maart 2003 afgesloten innovatiepact voor Vlaanderen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 46 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---