Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

De Vlaamse regering keurt een wijziging van het bevoegdheidsbesluit van 10 juni 2003 goed. Met deze aanpassing wordt aan de minister van Economie de bevoegdheid toegewezen inzake 'de verkrijging, aanleg en uitrusting van gronden voor industrie, ambachtswezen en diensten of van andere onthaalinfrastructuren voor investeerders, met inbegrip van de investeringen voor de uitrusting van industriezones bij de havens en de beschikbaarstelling daarvan voor de gebruikers'. In de praktijk oefende de minister van Economie reeds deze bevoegdheid uit.


* * *

De Vlaamse regering keurt de agenda van het Vlaams Bouwoverlegcomité (VBOC) van 5 november 2003 goed. Daarnaast gaat zij akkoord met de standpuntbepalingen die het VBOC bij elk agendapunt heeft geformuleerd. Op de bijeenkomst worden onder meer volgende punten besproken: de uitvoering van het investeringsprogramma van 2003, het vooropgesteld investeringsprogramma van 2004, de financiering van het waterzuiveringsbeleid, de nieuwe regeling grondverzet, de ondersteuning van de sociale huisvesting en de uitvoering van het Vlaamse sectorconvenant. Ten slotte beslist de Vlaamse regering over de samenstelling van de ministeriële delegatie die zal deelnemen aan de vergadering van het VBOC.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

Na advies van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse regering definitief twee besluiten betreffende de exploitatie van de terreinen voor openluchtrecreatieve verblijven en de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan ze moeten voldoen. De wijziging betreft onder meer de invoering van een nieuwe terreinsoort: de kampeerautoparking, naast de reeds bestaande terreinsoorten kampeerterrein, kampeerverblijfpark en vakantiepark. Verder wordt van de gelegenheid gebruikgemaakt om een wijziging door te voeren op het vlak van toegestane constructies op kampeer- en verblijfplaatsen. Tot nu toe is het zo dat kampeerders op hun kampeerplaatsen, naast hun verblijfsaccommodatie, ook nog eens maximaal één vaste constructie van 5 vierkante meter mogen plaatsen. Gehandicapte kampeerders hebben gesignaleerd dat dit voor hen beperkt is, aangezien zij meer materiaal dienen op te bergen. Voor hen wordt een afwijking mogelijk.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van het besluit betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon kleuter-, lager en basisonderwijs. De wijziging houdt een harmonisering op grond van reeds bestaande wetgeving in en beoogt een harmonisering met het buitengewoon basisonderwijs. Er worden ook specifieke bepalingen omtrent internaten en tehuizen in opgenomen. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten. Daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling en indeling van de ambten in het gewoon basisonderwijs. De wijziging beoogt een vereenvoudiging door het aantal ambten te reduceren en door de invoering van de ambten van de nieuwe categorie beleids- en ondersteunend personeel. Tevens wordt ook het ambt van kinderverzorger in het gewoon basisonderwijs gecreëerd. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten. Daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurde op 12 september, na overleg met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten, opnieuw principieel het besluit goed dat de geldelijke en administratieve bepalingen vastlegt voor de contractuele personeelsleden in het onderwijs die betaald worden door de Vlaamse overheid. Het besluit betreft contractuele personeelsleden ten laste van het departement onderwijs, contractuele personeelsleden in de Brusselse kinderdagverblijven en contractuele deskundigen in een lokaal overlegplatform. De voornaamste bepalingen van het besluit regelen de vaststelling van het salaris, de prestatieregeling en de regeling van de jaarlijkse vakantie voor deze contractuele personeelsleden. Over het besluit werd advies ingewonnen bij de Raad van State. Gezien die het spoedeisend karakter van de aanvraag verwierp, wordt het dossier nu opnieuw ingediend met het verzoek het advies mee te delen binnen een maand.


---
In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering principieel tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) met rechtspersoonlijkheid Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Het voorontwerp van decreet voor de oprichting van dit agentschap wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en de SERV.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Als gevolg van het nieuwe bevoegdheidsbesluit beslist de Vlaamse regering tot verdeling van een provisioneel krediet.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'HST-station Antwerpen - omgeving Kievitplein'. Het Centraal Station in Antwerpen wordt momenteel volop uitgebouwd als een volwaardig HST- station. Het gehele station wordt vernieuwd en uitgebreid met een tweede toegang. In de nabije omgeving van deze tweede toegang worden dynamische stedelijke ontwikke- lingen verwacht. Om deze dynamiek op een kwalitatieve manier te sturen werd een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt.


* * *

Na openbaar onderzoek en na advies van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Vlacoro), beslist de Vlaamse regering principieel tot definitieve vaststelling van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) 'voor het opheffen van de (alternatieve) reservatie- en erfdienstbaarheidsgebieden voor het Duwvaartkanaal Oelegem-Zandvliet' en 'Stopplaats Noorderkempen en Ringweg te Brecht'. Beide RUP's moeten nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een wijziging goed van het Vlaams Personeelsstatuut (VPS). Meer specifiek gaat het om de regeling van reis- en maaltijdvergoedingen. Hetzelfde gebeurt met het stambesluit Vlaamse openbare instellingen (VOI's) en het personeelsstatuut Vlaamse wetenschappe- lijke instellingen (VWI's). Het voorstel tot bijsturing beoogt een duidelijker formulering en wil misbruiken tegengaan. Zo bevat het onder meer een bepaling over het te laat indienen van onkostenstaten, tuchtstraffen bij misbruiken en voorziet het een afzonderlijke afdeling dienstverplaatsingen met dienstboten en het toekennen van een meer gediversifieerde maaltijdvergoeding.


* * *

In het kader van het Lambermontakkoord keurt de Vlaamse regering twee besluiten principieel goed tot wijziging van het Vlaams Personeelsstatuut (VPS) en het personeelsstatuut van de Vlaamse wetenschappelijke instellingen (VWI's). Beide besluiten worden geagendeerd op het Sectorcomité XVIII en vervolgens voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


---
In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering principieel om de vzw 'de Rand' om te vormen tot een privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap (EVA). De vzw 'de Rand' verzorgt het beheer, de programmering en de realisatie van activiteiten van zes gemeenschapscentra in de Vlaamse rand rond Brussel. Daarnaast geeft ze de Randkrant uit. Het voorontwerp van decreet tot omvorming van de vzw 'de Rand' tot een EVA wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering herbevestigt haar standpunt inzake de financiering door de Vlaamse overheid van de exploitatieverliezen van de NMBS voor het Gewestelijk Expresnet (GEN) van, naar, in en rond Brussel. Aangezien de gewesten momenteel geen zeggenschap hebben in de exploitatie van het spoor kunnen ze niet tussenkomen in het exploitatiedeficit van de spoorwegen in het algemeen en voor het GEN in het bijzonder.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de VREG keurt de Vlaamse regering principieel het besluit goed tot vaststelling van de nadere regels voor de toekenning en de verrekening van gratis elektriciteit voor huishoudelijke afnemers. Het besluit geeft uitvoering aan artikel 18bis van het elektriciteitsdecreet, dat bepaalt dat een netbeheerder de nodige maatregelen moet treffen opdat elk huishouden jaarlijks een hoeveelheid elektriciteit gratis zou ontvangen. Deze hoeveelheid bedraagt 100 kWh per gezin, vermeerderd met 100 kWh per gezinslid. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN:

De Vlaamse regering keurt het 'Memorandum of Understanding' (MoU) over de waterrietzanger goed. Het MoU werd in het kader van het Verdrag van Bonn ontwikkeld door een ploeg van internationale experts inzake vogelbescherming. Naast het MoU hecht de Vlaamse regering ook haar goedkeuring aan het bijbehorend actieplan ter verbetering van de beschermingsstatus van de waterrietzanger in de broed-, migratie- en overwin- teringsgebieden.


* * *

Na advies van de Raad van State geeft de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit inzake het in de handel brengen van vegetatief teeltmateriaal voor wijnstokken. Dit besluit beoogt de omzetting van een Europese richtlijn in Belgische wetgeving. De richtlijn bepaalt dat al het teeltmateriaal in Europa betrouwbaar, geïdentificeerd en afkomstig van toegelaten rassen moet zijn. Concreet zal de Vlaamse overheid voor officiële etiketten zorgen op de verpakking van het grondmateriaal.


---

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting van vier intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) met rechts- persoonlijkheid, met name de 'Vlaamse Milieumaatschappij voor Water en Lucht', de 'Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij', het 'Agentschap voor Natuur- en Bosbeheer' en het 'Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek'. De oprichting van deze IVA's kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij 13 beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voor gelegd aan de SERV en de MiNa-Raad.


---

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern agentschap (EVA) Vlaamse Landmaatschappij. De oprichting van deze EVA kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij het volledig bevoegdheidspakket van de Vlaamse overheid opgedeeld wordt in homogene beleidsdomeinen. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-Raad.

---

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering wijzigt het besluit van 17 juli 2000 inzake de voorwaarden voor goedkeuring en subsidiëring van projecten in het kader van de professionele integratie van personen met een handicap. Met de wijziging worden een verruiming van de betoelaagbare projecten en een betere benutting van de middelen beoogd.


* * *

Na advies van de Raad van State legt de Vlaamse regering definitief de normen vast voor de brandpreventie in de erkende initiatieven voor buitenschoolse opvang.


* * *

De Vlaamse regering keurt het Jaarverslag 2001-2002 van het Vlaams Zorgfonds goed. Het verslag geeft uitvoerig de inkomsten en uitgaven en de werking van het Vlaams Zorgfonds weer. Het goedgekeurde jaarverslag wordt nog voorgelegd aan het Vlaams Parlement.


---

De Vlaamse regering beslist principieel tot de oprichting van een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) 'Vlaams Agentschap voor Geestelijke Gezondheidszorg' en van een intern verzelfstandigd agentschap (IVA) met rechts- persoonlijkheid, met name 'Kind en Gezin'. De oprichting van deze EVA en IVA kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij 13 beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd. De voorontwerpen van decreet voor de oprichting van de agentschappen worden nog voor advies voorgelegd aan het sectorcomité XVIII en de SERV.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---
einde

---


---