Time : 4:05:23 PM
Date : Friday, October 24, 2003
Sender Name: VLAB

BESCHUTTE en SOCIALE WERKPLAATSEN: 9 miljoen ¤ lastenverhoging compenseren door 1 miljoen ¤ lastenverlaging?

PERSBERICHT - 24 oktober 2003
Minister Vandenbroucke blaast warm en koud tegelijk in zijn reactie op het dreigende jobverlies in de beschutte en sociale werkplaatsen. De beloftes die gedaan worden, bieden echter nog geen oplossing voor het banenverlies waarmee meer dan 2000 personen met een arbeidshandicap nog steeds bedreigd worden.

DE FEDERALE OVERHEID HEEFT IN 2003 ÉÉNZIJDIG EEN LASTENVERHOGING VAN 9 MILJOEN ¤ INGEVOERD VOOR DE BESCHUTTE EN SOCIALE WERKPLAATSEN IN BELGIË.
Nu stelt minister Vandenbroucke voor om deze lastenverhoging van 9 miljoen ¤ te compenseren door een bedrag van 1 miljoen ¤. De sectoren stellen duidelijk dat de 1 miljoen ¤ absoluut ontoereikend is.

In heel deze operatie gaat het NIET om extra uitgaven voor de federale overheid, maar wel om een teruggave van wat de beschutte en sociale werkplaatsen in het voorbije jaar te veel aan patronale lasten betaald hebben en de federale overheid dus aan extra inkomsten verkregen heeft.

Dat de federale regering haar engagement uit 1999 om bij te dragen aan de meerkost van de invoering van het gewaarborgd minimum maandinkomen wenst na te komen, is niet meer dan vanzelfsprekend. Als dit in de toekomst gebeurt door gebruik te maken van een nieuwe, transparante en vereenvoudigde formule, zal de sector hier zeker haar steun aan verlenen, op voorwaarde dat de middelen die in het verleden aan de sector ter beschikking gesteld werden, dit in de toekomst ook zullen zijn. Een besparingsronde kan en zal onder geen enkel beding aanvaard worden.

MINISTER VANDENBROUCKE STELT DAT "HET ZAL GEREGELD WORDEN" Wij herhalen dat we constructief wensen mee te werken aan een oplossing van onze problematiek. Wij kijken dan ook met grote verwachting uit naar het overleg dat volgende week met de betrokken kabinetten georganiseerd zal worden.
De sector kan zich echter niet langer tevreden stellen met de belofte dat dit "zal geregeld worden": wij willen NU duidelijkheid met betrekking tot de TIMING en de WIJZE WAAROP dit zal gebeuren.

Zonder een oplossing op korte termijn kan de tewerkstelling van duizenden personen met een arbeidshandicap immers niet langer gewaarborgd worden!

Contactpersonen Nederlandstalige pers:

- Christel Vanroelen (Vlaamse federatie van Beschutte werkplaatsen - VLAB)
Tel 016/82.76.40 - GSM 0474/86.08.18

- Lucas Marain ( Samenwerkingsverband Sociale Tewerkstelling - SST) Tel 03/366.09.10

Contactpersonen Franstalige pers:

- Guy Niset (Entente Wallonne des Entreprises de Travail Adapté
-EWETA)
Tel 071/36.77.85 - GSM 0477/40.39.33

- Guy Lemmens (Fédération Bruxelloise des Entreprises de Travail Adapté - FEBRAP)
Tel 02/332.15.30

Contactpersoon Duitstalige pers
Patrick Heinen (BW EUPEN)
Tel 087/56.01.83