Gemeente Den Haag

september 2003
Den Haag stelt veiligheidsprijs in voor publieksinitiatieven

De gemeente Den Haag stelt een jaarlijkse veiligheidsprijs in. Met deze prijs wil Den Haag initiatieven van bewoners en ondernemers belonen die de veiligheid in de stad vergroten. Het Haagse publiek zal de winnaar kiezen uit de genomineerde inzendingen.

Bewoners weten vaak zelf het beste hoe de veiligheid in hun wijk verbeterd kan worden. De oplossingen die zij bedenken, kunnen ook goed werken op andere plekken in de stad. Voorbeelden zijn preventieprojecten of projecten met straatvertegenwoordigers. Den Haag wil met de veiligheidsprijs de beste ideeën belonen en deze initiatieven meer stimuleren.

Vanaf 25 oktober kunnen initiatieven worden ingezonden. De inzending staat open voor individuele bewoners en ondernemers en voor organisaties en verenigingen als wijk- en buurtverenigingen, scholen en sportclubs. Een onafhankelijke jury zal de inzendingen beoordelen en drie projecten nomineren. De Haagse bevolking kiest vervolgens de winnaar uit de drie genomineerde projecten. De prijs (5000 euro) wordt in maart 2004 uitgereikt. Het bedrag moet worden besteed aan het vergroten van de veiligheid in de eigen omgeving.

De inzendingen moeten voldoen aan vier criteria. Zo moet het project de veiligheid of het gevoel van veiligheid verbeteren in Den Haag, het moet concrete resultaten opleveren en worden gerealiseerd binnen de 'eigen kring' of organisatie. Ook moet het ingediende project bij voorkeur origineel zijn. De aanmeldingsformulieren en spelregels worden vanaf 25 oktober verspreid via de stadsdeelkantoren en zijn dan ook te downloaden op de website van de
gemeente (www.denhaag.nl/veilig).

Veiligheidsplan
Den Haag looft de veiligheidsprijs uit in het kader van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer een. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden. Het plan 'Een veilig Den Haag' is met samenwerkingspartners in de stad opgesteld en overlegd met inwoners en maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie: www.denhaag.nl/veilig.