NMBS

20/10/03

Ontdek de hsl werf Antwerpen-Nederland: open koker Peerdsbos

Zaterdagnamiddag 25 oktober wordt de koker van de hogesnelheidslijn (hsl) aan het Peerdsbos (Schoten) opengesteld voor het publiek. Vooraleer de spooraanleg voor de hsl start, krijgt iedereen de unieke kans om in dit opvallend bouwwerk langs de autosnelweg E19 te wandelen. Tussen 14.30 en 17.30 uur is er vrij bezoek mogelijk aan de gigantische constructie. De toegang staat aangeduid op het einde van de Laarsebeekdreef in Brasschaat. Daar is parkeergelegenheid en een onthaal- en infostand.

Het Peerdsbos is één van de meest waardevolle natuurgebieden ten noorden van Antwerpen. Er drongen zich dan ook specifieke maatregelen op om de milieu-impact van de aanleg van de hsl te beperken. De NMBS heeft er voor gekozen om de hogesnelheidslijn in een koker aan te leggen.

De betonnen koker met dakconstructie moet beletten dat eventueel omvallende bomen op de hogesnelheidslijn zouden terechtkomen. Daarnaast fungeert hij als geluidsbarrière voor zowel de treinen als het autoverkeer. Het geluidsniveau in het Peerdsbos zal dalen met ongeveer 10 dB omdat ook het lawaai van de E19 meer zal worden gedempt. Het recreatiegebied Peerdsbos zal hierdoor aan kwaliteit winnen.

De aanleg van de noordelijke tak van het hogesnelheidsnet in België vordert snel en zichtbaar. Eind 2006 is de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en de Nederlandse grens gebruiksklaar. De werken zijn dus ongeveer halverwege. De meest opvallende werken van burgerlijke bouwkunde, de kokerconstructie aan het Peerdsbos en het aangepaste verkeersknooppunt aan de Kleine Bareel met twee spectaculaire boogbruggen naderen voltooiing.

© 2003 NMBS