Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T



Isengrimusprijs voor Paul de Wispelaere

Born, zaterdag 25 oktober 2003 - De Isengrimusprijs van het Louis Paul Boon Genootschap gaat dit jaar naar de Belgische literatuurwetenschapper en essayist Paul de Wispelaere. Dat is zaterdag tijdens een bijeenkomst in het Limburgse Born bekendgemaakt. In 2001 werd de tweejaarlijkse prijs voor het eerst uitgereikt aan Jeanneke Boon - DeWolf, de weduwe van Boon.

"Paul de Wispelaere is zonder enige twijfel de eerste wetenschapper die ernstig werk heeft gemaakt van het werk en de persoon van Louis Paul Boon", aldus Wim Dijkstra namens de jury. De Wispelaere presenteerde al in 1966 een studie over de structuur van De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren. Deze studie was de basis van alle latere teksten over dit meesterwerk dat dit jaar 50 jaar geleden is verschenen.

Van zijn hand was ook de allereerste gedegen benadering van het werk en van de persoon Boon in zijn essay 'Louis Paul Boon, tedere anarchist' uit 1976. Volgens de jury is zijn niet aflatende inzet rond Boon ook terug te vinden in zijn in 1987 verschenen essaybundel "De broek van Sartre" dat met de Belgische staatsprijs voor kritiek en essay werd bekroond en waarin twee uitvoerige essays over Boon werden opgenomen

De interesse van De Wispelaere voor het werk van Boon manifesteerde zich ook sterk in de periode dat hij hoogleraar was aan de Universiteit van Antwerpen waar hij trouwens de grote stuwende kracht was achter de oprichting én werking van het Centrum voor de Boonstudie.

Paul de Wispelaere kon zelf niet aanwezig zijn in verband met een verblijf in het buitenland. Hij zal de prijs op een volgende bijeenkomst van het genootschap in ontvangst nemen. In een schriftelijke reactie liet hij weten zeer vereerd te zijn met de prijs. De jury werd gevormd door Gracienne van de Nieuwenborgh (schepen van Aalst) Willie Verhegghe (schrijver/dichter), Wim Dijkstra (burgemeester Sittard-Geleen) en Noud Cornelissen (ondervoorzitter Louis Paul Boon Genootschap).

Noot voor de redactie (