Politie Groningen

Persberichten zondag 26 oktober 2003

Provincie Groningen 26-10-2003 -

Veendam: alcomobilist aangehouden
In de Galjootstraat in Veendam heeft de politie zaterdagnacht een 35-jarige automobilist uit Veendam aangehouden. De man was onderweg van Wildervank naar huis en toen hij ter hoogte van Bareveld reed zag een toevallig passerende politieman in vrije tijd dat de bestuurder slingerde. De agent belde de meldkamer en volgde de slingerende auto. In de Galjootstraat trof een gewaarschuwde politiepatrouille de auto en de bestuurder aan. De man bleek te hebben gedronken en bij de ademanalyse werd 1.22 promille alcohol gemeten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Hij is na verhoor ingesloten omdat tijdens het onderzoek bleek dat de man gezocht wordt voor stalking. Hij daarover nader gehoord.

Veendam: veroorzaker ongeval rijdt door
De politie heeft zaterdagavond in zijn woning in Veendam een 24-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van rijden onder invloed en doorrijden na ongeval. De man botste in de H.J. Topstraat in Veendam tegen een geparkeerde auto. Die wagen en ook de auto van de verdachte liepen aanzienlijke schade op. De verdachte liet zijn auto staan en ging lopend naar huis. Op aanwijzing van getuigen kon hij worden aangehouden. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 1.67 promille alcohol werd gemeten. De man is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en doorrijden na aanrijding. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Nieuwe Pekela: bestuurder onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie zaterdagmiddag in de Jan Oldenburgerstraat in Nieuwe Pekela aan 74-jarige man uit die plaats aangehouden. De man reed in een auto en bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Bij de ademanalyse werd 1.25 promille gemeten. De man kreeg proces-verbaal en werd na verhoor met een rijverbod van 5½ uur heengezonden. Echter nog geen twee uur later zagen politiemensen de man ter hoogte van Boven Pekela opnieuw in een auto rijden. Hij werd weer aangehouden en moest ook weer blazen. Er werd 0.92 promille gemeten bij de ademanalyse. De verdachte kreeg voor de tweede keer proces-verbaal voor rijden onder invloed en ook voor het rijden tijdens de duur van een rijverbod. Zijn auto is door de politie in beslag genomen. Na verhoor is de verdachte heengezonden.

Wildervank: dronken automobilist rijdt botste tegen woning Een 37-jarige man uit Wildervank botste zaterdagmorgen met zijn auto tegen een woning aan de Raadhuisstraat in zijn woonplaats. Politiemensen troffen bij de woning onderdelen van een auto aan en korte tijd later troffen ze in de directe omgeving een auto aan waar die onderdelen van misten. Het kenteken werd nagetrokken en dat leidde tot de aanhouding van de verdachte in zijn woning in Wildervank. Hij bleek te hebben gedronken en werd meegenomen. De ademanalyse wees 1.22 promille uit. De verdachte is na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed en het doorrijden na een ongeval.

Kropswolde: lichaam verdronken man gevonden
In de vaargeul aan de westkant van het Zuidlaardermeer, ter hoogte van Kropswolde troffen politiemensen zaterdagmiddag het stoffelijk overschot aan van de 55-jarige man uit Delft die op zaterdag 11 oktober tijdens een zeiltocht te water was geraakt. De man sprong toen overboord van de zeilboot waarin hij met zijn vrouw en een vriendin voer nadat de vriendin uit de boot was gevallen. Tijdens de reddingsactie verdween de man onder water en werd niet meer gezien. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het slachtoffer door verdrinking om het leven is gekomen. Het lichaam is na overleg met de Officier van Justitie ter beschikking van de familie gesteld. Het slachtoffer werd gevonden tijdens een zoekactie van de politie, die sinds de verdwijning van de man dagelijks op het Zuidlaardermeer werden gehouden.

Groningen: mannen aangehouden
Aan de Eikenlaan in Groningen heeft de politie zaterdagnacht twee mannen uit Groningen in de leeftijd van 15 en 17 jaar aangehouden. Politiemensen zagen de beide verdachten staan bij een pinautomaat van een bank terwijl zij hun gezichten nagenoeg geheel bedekt hadden. Bij een onderzoek dat de verdachten instelden verklaarden beide verdachten dat ze geld wilden pinnen. Ze probeerden dat echter met een pinpas die van geen van beiden eigendom was. Vermoedelijk is de pas gestolen. De verdachten zijn meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: verkeerscontroles
De politie heeft zaterdagmiddag en avond aan de Zonnelaan, de Kastanjelaan, de Hereweg en de Iepenlaan uitgebreide verkeerscontroles gehouden. Tijdens de controles werd met name gelet op het gebruik van gordels, alcoholgebruik in het verkeer en de technische staat van bromfietsen. Er werden 910 autos gecontroleerd en 33 bromfietsen. Van 145 bestuurders werd een blaastest afgenomen. Vijfenveertig mensen kregen een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. Wegens rijden onder invloed werden vier automobilisten aangehouden. Met een alcoholpromillage van 2.1 promille scoorde een 33-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats het hoogst. De man bleek ook niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Alle vier de alcomobilisten werden na verhoor met een rijverbod heengezonden. De politie maakte drie processen-verbaal op voor niet handsfree bellen tijdens het autorijden en er werd 29 keer bekeurd voor diverse bromfietsovertredingen waaronder een te hoge constructiesnelheid of het niet hebben of kunnen tonen van een bromfietscertificaat. Daarnaast werden er nog processen-verbaal opgemaakt voor verkeersovertredingen als te hard rijden, rijden door rood licht en het niet of onjuist voeren van verlichting. Een 16-jarige bromfietser uit Groningen werd door de politie aangehouden toen hij weigerde mee te werken aan de controle. De jongen reed met zijn brommer over het trottoir en wilde niet dat voertuig op de rollenbank werd getest. Hij probeerde te verhinderen dat agenten zijn brommer meenamen en is daarop aangehouden voor ambtsbelemmering. Na verhoor is hij heengezonden.

Groningen: man beledigt politie
In een portiek aan de Oude Kijk in t Jatstraat in Groningen, heeft de politie zaterdagavond een 31-jarige man uit Groningen aangehouden. De man bevond zich zonder noodzaak in het portiek en toen agenten hem uit het portiek verwijderden schold hij één van de politiemensen uit. Hij is daarop aangehouden en meegenomen. Hij is na verhoor met een proces-verbaal voor belediging heengezonden.

Groningen: jongens stelen
Een 14 en een 16-jarige jongen, beiden uit Groningen zijn zaterdagnacht door de politie aangehouden in de Prinsenstraat in Groningen. Surveillerende politiemensen zagen de knapen op het Zuiderdiep sjouwen met een plaat hout. Toen de jongens de politieauto zagen gingen ze er lopend vandoor met achterlating van de plaat. Ze konden worden achterhaald en aangehouden. De jongens bleken de plaat te hebben gestolen van een bouwterrein aan het Zuiderdiep. Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt. Ze zijn na verhoor aan hun ouders overgedragen.

Groningen: pizzakoerier beroofd
Aan de Andromedastraat in Groningen is zaterdagavond een 22-jarige pizzakoerier beroofd. Het slachtoffer wilde een pizza bezorgen en werd nabij het afleveradres aangesproken door een man, kort daarop gevold door een tweede persoon. Die vroeg de bezorger naar zijn persoonlijke bezittingen waaronder geld terwijl de eerste man met een mes dreigde. De bezorger gaf zijn geld, bromfietssleutels en zijn mobiele telefoon af, maar die kreeg hij later van de verdachten terug. Beide daders gingen er daarna te voet met het geld ongeveer enkele tientallen euros vandoor. Ze gaven ook de brommersleutels terug. De politie onderzoekt de beroving.

Groningen: man aangehouden
De politie heeft zaterdagavond aan de Atensheerd een 33-jarige man uit Groningen aangehouden. De man kreeg ruzie met diens vriendin en vernielde daarbij de deur van diens woning. Ook dreigde de verdachte de vrouw (27) met een mes. Hij werd meegenomen naar het bureau en verhoord. De man bekende de vernieling maar ontkende de bedreiging. Hij is na verhoor heengezonden.