Gemeente Roosendaal



---

Evaluatie van evenementen

Autorally West-Brabant

De symbolische start en finish van de West-Brabant rally op de Markt in hartje Roosendaal, die in juli is gehouden, is goed verlopen. Dit blijkt uit de evaluatie die in september is gehouden met betrokken instanties en personen.

Aan de organisatoren van de rally was een ontheffing verleend in het kader van de Wegenverkeerswet, mits de geluids- en verkeersoverlast beperkt bleef. Bovendien moest de organisatie op eigen kosten voldoende parkeergelegenheid bieden aan bezoekers van de rally. De Regionale Milieu Dienst (RMD) heeft geen geluidsoverlast geconstateerd en ook was het parkeren goed geregeld, doordat bezoekers konden parkeren bij het RBC-stadion en met een pendeldienst naar het centrum werden gebracht.

Het college van B & W heeft naar aanleiding van die evaluatie besloten om de pendeldienst vanaf het RBC-stadion een volgende keer verplicht te stellen. Aangezien de rally-route was afgesloten met dranghekken en er slechts een beperkt aantal oversteekplaatsen langs de route waren, was de bereikbaarheid van woningen en winkels in het centrum beperkt. Daarom moet de mogelijkheid van loopbruggen worden bekeken en zijn er meer oversteekplaatsen gewenst.

Op de evaluatiebijeenkomst waren instemmende geluiden en tips te horen, maar ook minder instemmende reacties. Deze zullen worden meegenomen bij de behandeling van de aanvraag voor de rally in 2004.

Pinksterevenement

De organisatie van het Pinksterevenement Top100-All Times Live is minder vlekkeloos verlopen, zo werd duidelijk op de evaluatie-avond, die in juni werd gehouden. Tijdens het Pinksterweekend was er een driedaags evenement, met muziekoptrendens van bands, een rockopera en een danceparty. De gestelde geluidsnormen zijn met 9dB(a) overschreden, zo heeft de RMD gemeten, hetgeen veel geluidsoverlast opleverde voor omwonenden. Hoewel het parkeren geen onoverkomelijke problemen opleverde, heeft dit niet in die hoedanigheid gefunctioneerd als was afgesproken, doordat de borden 'verboden toegang' niet waren weggehaald van het ROC terrein, dat als parkeerplaats diende. Het festivalterrein werd daarnaast niet schoon en netjes opgeleverd. Onder andere waren er straattegels beschadigd, zwerfvuil was onvoldoende verwijderd en de reclameborden waren niet verwijderd. De door de gemeente gemaakte kosten, voor ondermeer het opruimen van zwerfvuil en herstellen van schade, worden verhaald op de organisator.

Het college van B & W heeft besloten om bij nieuwe evenementen in de toekomst een waarborgsom te vragen van haar onbekende organisatoren. Tevens is besloten om soortgelijke evenementen in de toekomst niet meer in de bebouwde omgeving te laten plaatsvinden. Het terrein op het Kadeplein kan in het vervolg nog wel gebruikt worden voor kortdurende evenementen met een open karakter, zodat vanaf de openbare weg te zien is wat er gaande is.