Gemeente Roosendaal



---

Nieuwe plannen voor Tolbergcentum

Het college van B&W heeft besloten een intentieovereenkomst aan te gaan omtrent de herontwikkeling van het Tolbergcentum. De partijen waarmee het college deze overeenkomst wil aangaan zijn projectontwikkelaar ING Dutch Retail Fund for Development Beheer Maatschappij B.V. en Woningstichting ARWON. De herontwikkeling is nodig, aangezien het wijkwinkelcentrum niet meer aansluit bij de behoefte van de wijkbewoners in Tolberg en Weihoek.

Het gaat bij de herontwikkeling van Tolbergcentrum niet alleen om de uitbreiding waar de supermarkten in het winkelcentrum om hebben gevraagd. De drie partijen willen gezamenlijk een integraal plan ontwikkelen waarbij het volledig winkelaanbod, de parkeercapaciteit, het verzorgende karakter van Tolbergcentrum voor wat betreft onderwijs- en sociaal-culturele activiteiten en het aspect sociale veiligheid in mee worden genomen. Alle kosten zullen in beginsel worden gedekt uit de opbrengsten van het project. Bij de plannen wordt rekening gehouden met de verkeerssituatie. De verschillende verkeerstromen ((fietsers, auto's, vrachtverkeer) worden zoveel mogelijk uit elkaar gehouden en ook de parkeermogelijkheden worden aangepast.

Drie aanpassingen

Concreet betekent dit dat een drietal functies worden aangepast: de uitbreiding van het winkelcentrum, een uitbreiding van het aantal woningen aan het Tolbergcentrum en het integreren van de Brede School.

De twee huidige supermarkten in Tolbergcentrum hebben om uitbreiding gevraagd. Uit onderzoek is gebleken dat het naast de vergroting van de capaciteit ook wenselijk is om een aantal branches toe te voegen aan het winkelcentrum. Ter verbetering van de veiligheid wordt het winkelcentrum 's nachts afsluitbaar. ING is de partner die zorg gaat dragen voor uitbreiding van de winkelvoorzieningen.

Woningstichting ARWON neemt de taak van de bouw van woningen op zich. Afhankelijk van de definitieve plannen wordt uitgegaan van maximaal 72 nieuwe woningen. Dit levert tevens een belangrijke bijdrage aan de sociale veiligheid in en rond het winkelcentrum.

Naast winkelvoorzieningen zijn in het Tolbergcentrum ook een buurtcentrum en basisschool de Rietgoor gevestigd. De Rietgoor is door het sterk gegroeide aantal leerlingen al enkele jaren aangewezen op een aantal noodlokalen op een andere locatie, de Damastberg. Deze ongewenste situatie kan veranderen door de herontwikkeling van het Tolbergcentrum. Het uitgangspunt is om de eerste verdieping boven het winkelcentrum in te richten als Brede School. De ruimtes kunnen dan zowel gebruikt worden voor het buurthuis als voor de school. De gymzaal van de school kan bijvoorbeeld tevens als grote zaal voor het buurthuis dienen. Bijkomend voordeel is dat deze ruimtes mogelijk in de toekomst - wanneer door de toenemende vergrijzing de behoefte aan onderwijslokalen afneemt - voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Informatiebijeenkomst

Over de plannen is uitvoerig overleg geweest met alle betrokkenen, inclusief de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs - namens de Rietgoor - en de Stichting Huisvesting Tolberg, eigenaar van het buurthuis. Bij de betrokken partijen bestaat er een breed draagvlak voor de koers die nu wordt ingeslagen. Gelet op de brede belangstelling voor de nieuwe plannen voor het Tolbergcentrum wordt er op korte termijn een informatiebijeenkomst georganiseerd voor belangstellende omwonenden.