Koninklijke Nederlandse Schaakbond

SGA wint 45e Huttontoernooi

Het 9e lustrum van het Huttontoernooi werd zaterdag 25 oktober gehouden in Groningen. Speelzaal was het prachtige atrium van het Dagblad van het Noorden. De organisatie was in handen van de NOSBO, die dit jaar haar 75-jarig jubileum viert.

Al na één ronde was duidelijk dat op deze dag niemand kon tippen aan de SGA. De grotendeels uit Zukertorters bestaande bond scoorde 15,5 uit 20 en nam daarmee een voorsprong van maar liefst 4 punten op de nr. 2, de NOSBO.
In de tweede ronde werd deze voorsprong met een half punt uitgebreid. Deze ronde lag echter een kwartier stil, omdat iemand op het invalidentoilet aan een koord had getrokken, waardoor het alarm afging. Dit kleine minpuntje verhinderde niet dat het toernooi verder soepel verliep. De SO-ON, aan wie de de NOSBO de organisatie had uitbesteed, had gezorgd voor een (luxe) lunch voor elke deelnemer en begeleider. Ook was de automatisering van de uitslagenverwerking opnieuw verder geperfectioneerd. Iedereen kon alles keurig volgen op een beamer.

Ver achter de SGA behaalde de NOSBO de beste prestatie in 20 jaar. Op een derde plaats eindigde het team van de NHSB, die haar titel dus niet kon prolongeren.

Het toernooi trok slechts 20 bonden. De LSB en de NBSB zagen om diverse redenen (jubileumviering, afstand, herfstvakantie) geen kans een team op de been te brengen. Er werd hevig over gediscussieerd, maar toch blijft ook volgend jaar de formule 10-6-4 bestaan.


---