Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlanders wisselend uit de startblokken

De Nederlandse delegatie is dit jaar met een drietal op het jeugdwereldkampioenschap in Halkidiki (Griekenland) vertegenwoordigd. Na een goed verlopen reis kwamen we in het prachtig gelegen Athos Hotel aan. Het toernooi is hier al meerdere keren gehouden, maar je kunt niet echt zeggen dat de organisatie daarvan geleerd heeft. Twee man sterk, achter een klein tafeltje, registreerde de organisatie de spelers een voor een, waarbij alles steeds meerdere malen gecontroleerd moest worden.
Uiteindelijk bemachtigden we toch een mooie suite voor vier personen en een twee persoonskamer voor Pauline van Nies. Na een redelijke maaltijd (de keuze was patat of pasta) genoten we nog een prachtig uitzicht op de zee.

De eerste ronde verliep vrijwel zonder vertraging. Terwijl ik op zoek was naar een internetverbinding, boekte Pauline (WK meisjes tot 14) als eerste een overwinning door een stuk te incasseren.

Jan Smeets

Jan Smeets (WK tot 18) kreeg een scherpe stelling, waarin stevig gerekend moest worden. Hij loste de problemen uitstekend op, kwam gewonnen te staan en kreeg de kans met 29.Df3! zijn partij te bekronen. Maar de tijd begon enigszins krap te worden en Jan besloot op aanval te spelen. Zijn tegenstander speelde, ook onder tijdsdruk, 30...Da2 waar 30...Ta8 de aangewezen zet was teneinde de aanval af te wenden. Daarna ontstond er een onduidelijke stelling, waarin Jans tegenstander pardoes door zijn vlag ging.

Klik hier voor het naspelen van deze partij

Ali Bitalzadeh (WK tot 14) had een ongeveer gelijke stelling opgebouwd, vanuit zijn vertrouwde draak, maar verloor langzaam het initiatief. Zijn tegenstander duwde hem daarna langzaam omver.

De tweede ronde was Pauline weer als eerste klaar. In een versnelde draak kreeg ze tegen de Franse Congiu een klein initiatief, maar de ongelijke lopers maakten het haar erg lastig echt iets van de stelling te maken. Een paar zetten later kwam ze remise overeen. Ali moest helaas weer in het stof bijten. Deze keer besloot hij de draak eens met de andere kleur te spelen en, zoals het er aanvankelijk uitzag, met succes. Ali kreeg een flinke aanval en zijn tegenstander moest een pion offeren om de zaak bijeen te houden. Maar na een paar onnauwkeurige zetten van Ali, kreeg zijn tegenstander plots een aanval die niet meer goed was te pareren.
In de voorbereiding besloten we dat Jan zijn Duitse tegenstander Seifert met een Grünfeld zouden verrassen. Net toen de stelling spannend werd, rekende zijn tegenstander niet goed en blunderde een pion. Deze vriendelijkheid werd in dank aangenomen en het punt werd solide binnengehaald.
Tot nu toe dus nogal wisselende resultaten. Ali sprak vanochtend de gevleugelde woorden dat "draken altijd gevaarlijk zijn"! Hopelijk kan hij vanmiddag weer met vuur spuwen!


---