Politie Friesland


Politieberichten van 25/10 (13.00) t/m 26/10 (13.00)

Fryslân 26-10-2003 - Voor informatie kunt u bellen met 0900 - 8844

Drachten: inbraak woning
In de vroege zaterdagochtend is ingebroken in een woning aan de Flevo. Men kwam waarschijnlijk binnen door de voordeur. Gestolen zijn een gsm, wat geld en een tas met rijbewijs. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Tevens is er een buurtonderzoek gehouden. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Drachten.

Oosterwolde: inbraak caravan
Tussen eind september en zaterdagochtend is ingebroken in een caravan, die staat op een camping aan de Weperpolder. Gestolen is voornamelijk geluidsapparatuur. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Den Helder.

Dokkum: inbraak woning en diefstal auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Hoedemakersweg. Gestolen werd een jas met autosleutels. Ook de auto, een groene Peugeot 205 met het kenteken TP GJ 44 werd gestolen. De dader is via een raam aan de achterzijde binnengekomen. Er is een buurtonderzoek ingesteld. De man heeft aangifte gedaan.

Franeker: bromfietscontrole
Vrijdag tussen 16.00 en 21.00 uur is een bromfietscontrole uitgevoerd op de Hertog van Saxenlaan. In totaal werden 40 bromfietsen gecontroleerd. Er werden bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximum constructiesnelheid (negenmaal), tweemaal voor het niet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat, tweemaal voor een gladde band, tweemaal was de uitlaat niet in orde en tweemaal werd bekeurd voor de reminrichting.

Hoornsterzwaag: aanrijding met letsel
Zaterdag om 13.20 uur reden een 28-jarige automobiliste uit Makkinga en een 33-jarige automobilist uit Makkinga over de Tjongervallei richting Heerenveen. Ze reden achter elkaar. De man remde voor een fietser en de vrouw remde eveneens. Hierbij verloor ze controle en week uit naar links. Op dat moment kwam vanuit tegenovergestelde richting een 52-jarige automobilist uit Ureterp. Deze week uit naar rechts, waar hij frontaal werd aangereden door de auto van de vrouw. De inzittende van de auto uit Ureterp, een 50-jarige vrouw uit die woonplaats, liep hierbij waarschijnlijk letsel op aan de nek en is ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: aanhouding na greep in kassa
Zaterdag om 15.20 uur deed een 20-jarige inwoner van Dronten een greep in de kassa van een winkel aan de Sieversstraat. Bij hem was een 26-arige inwoner van Heerenveen. De verdachten werden hierbij aangehouden door het personeel. Met toestemming van de verdachte, afkomstig uit Heerenveen, werd zijn kamer doorzocht. Hier werden twee laptops aangetroffen, alsmede een blouse, een trui en twee opladers voor een laptop. De goederen zijn in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat ze van diefstal afkomstig zijn.

Joure: aanhouding na poging winkeldiefstal
Zaterdag om 17.45 uur werd een 31-jarige inwoner uit Leeuwarden in een winkel aan de Midstraat aangehouden wegens poging tot winkeldiefstal. De inwoner van Leeuwarden had een aantal blikjes drinken in de voering van zijn jas verstopt. Door oplettendheid van het winkelpersoneel kon de man worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau waar zijn jas in beslag werd genomen. Een 53- jarige inwoner van Opeinde deed aangifte.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs en inbeslagname auto Zaterdag om 22.10 uur werd een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden op het Zaailand aangehouden omdat hij zonder rijbewijs een auto bestuurde. De inwoner van Leeuwarden was al twee keer eerder voor dit vergrijp bekeurd en daarom werd zijn auto door de politie in beslag genomen.

Easterein: inbeslagname illegaal vuurwerk
Zaterdag om 22.45 uur hoorden agenten, die opdat moment in een horecagelegenheid aan de Wynserdyk waren, een knal van vuurwerk. De agenten gingen hierop naar buiten en zagen aan het einde van de Wynserdyk een auto met daarin een aantal personen zitten. Eén van de inzittenden het vuurwerk afgestoken. De agenten gingen naar de auto om de inzittenden te fouilleren. In de kleding werd geen vuurwerk aangetroffen, maar één van de agenten had gezien dat een inzittende iets probeerde te verstoppen. In de kofferbak werden acht strijkers aangetroffen. Hierop werd een 19-jarige inwoner van Tzum aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op het bureau verklaarde de verdachte dat hij in Spannum nog meer vuurwerk had liggen. In een woning trof de politie 282 strijkers en 137 astronauten aan. De verdachte deed afstand van het vuurwerk. Het vuurwerk is vernietigd. Tegen de verdachte werd proces verbaal opgemaakt.

Wouterswoude: aanhouding na mishandeling
Zaterdag om 23.45 kreeg de politie een melding dat er een mishandeling had plaatsgevonden in het dorpshuis aan de Voorweg. Tijdens de polonaise verloor een 14-jarige inwoner van Dongeradeel zijn evenwicht, maar hij wist zich nog wel staande te houden. Toen hij de polonaise wilde voortzetten kreeg hij een klap op zijn gezicht. Het slachtoffer verloor twee tanden en liep een dikke lip en een bloedneus op. Getuigen brachten de politie bij een 17-jarige inwoner van Holwerd. De verdachte heeft bekend.

Fryslân: rijden onder invloed
Zaterdag, 23.30 uur, Heerenveen, Rottumerweg, 69-jarige automobilist uit Heerenveen, blies 445 u/gl, rijverbod van vier uur. Zaterdag, 23.16 uur, Heerenveen, Burgemeester Kuperusplein, 34-jarige automobilist uit Drachten, blies 330 u/gl, rijverbod van twee uur. Zondag, 00.10 uur, Heerenveen, Stadionweg, 39-jarige automobilist uit Harkema, blies 300 u/gl, rijverbod van twee uur. Zondag, 00.30 uur, Heerenveen, Atalantastraat, 30-jarige automobilist uit Oudehaske, blies 515 u/gl, rijverbod van vijf uur. Zondag, 01.10 uur, Ginnum, Harstawei, 16-jarige snorfietser uit Ferwert, blies 540 u/gl, rijverbod van vijf uur. Zondag, 02.30 uur, Kollum, Van Scheltingalaan, 23-jarige automobilist uit Kollum, blies 580 u/gl, rijverbod van zes uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Zondag, 02.30 uur, Leeuwarden, Groningerstraatweg, 32-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 410 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.
Zondag, 02.25 uur, Voorstreek te Leeuwarden, 35-jarige automobilist uit Leeuwarden. Hij ging er bij het zien van de politie vandoor een wilde een steeg inrijden. Door te hoge snelheid schoot hij uit de bocht en de ramde de gevel van een hoekpand. De verdachte ging door de voorruit om vervolgens op de bijrijderplaats terecht te komen. Desondanks probeerde hij er vandoor te gaan. Na een kort sprintje werd de verdachte ingerekend. Op het bureau bleek dat de APK verlopen was, dat de auto niet verzekerd was en dat de man niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. Voor alle feiten is de man bekeurd. De man heeft vrijwillig afstand gedaan van het voertuig, van het voertuig is overigens weinig over en moet als verloeren worden beschouwd. De man was gewond aan zijn knie en is naar het MCL gegaan voor behandeling. Zondag, 02.45 uur, Franeker, A. van Voorthuijsenweg, 21-jarige automobilist uit Franeker, blies 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.
Zondag, 02.15 uur, Drachten, Schuttersveld, 25-jarige automobilist uit Drachten. De man weigerde mee te gaan naar het bureau voor een ademanalyse. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en wilde er lopend vandoor gaan. Hierop is de man geboeid. In eerste instantie wilde de man zijn naam niet geven en weigerde verdere medewerking. Uiteindelijk blies de man 480 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Omdat de man in augustus 2003 reeds tweemaal met te veel drank op had gereden, is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. Zondag, 03.05 uur, Ruigahuizen, Tsjerkhofleane, 31-jarige automobilist uit Balk, blies 455 u/gl, goed voor een rijverbod van vier uur.
Zondag. 03.45 uur, K.R. Poststraat, 39-jarige automobilist uit Lemmer, blies 540 u/gl, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Berlikum: aanhouding na mishandeling
Zondag om 01.10 uur sloeg een 19-jarige inwoner van Opende bij een 18-jarige inwoner van Sint Annaparochie een tand uit zijn mond. Dit vond plaats bij een uitgaansgelegenheid aan het Hemmemaplein. Portiers hebben de twee gescheiden. De verdachte is overgebracht naar het bureau en is eenvoudige mishandeling ten laste gelegd.

Reahus: brand in jeugdcaravan
De politie kreeg zondag om 02.55 een melding dat er een jeugdcaravan aan de Sanleansterdyk in brand stond. Eénmaal terplaatse bleek de caravan geheel uitgebrand te zijn. De brandweer hoefde alleen na te blussen. De technische recherche van de politie Fryslân zal onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Sneek: aanhoudingen na mishandeling
Zondag om 02.45 uur kreeg de politie een melding van een grote vechtpartij op de Marktstraat. De politie probeerde de vechtenden te scheiden. Een 27-jarige Sneker probeerde een persoon te wurgen. Omdat de verdachte hier niet mee ophield heeft een politieagent een stoot uitgedeeld tegen het hoofd van de verdachte. Hierop liet de verdachte het slachtoffer los. Omdat de sfeer dreigend was, is er preventief een politiehond ingezet, dit ter bescherming van de politiemensen die de aanhoudingen verrichten. Ook een 22-jarige inwoner van Sneek werd namelijk aangehouden. Ook deze was bezig met het mishandelen van een slachtoffer. De man verzette zich heftig tijdens zijn arrestatie, hierop werd de man met pepperspray bespoten. Ondanks de inzet van de pepperspray ging de man er van door. Op de Oude Koemarkt werd de man opnieuw staande gehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: aanhouding na spuiten graffiti
Tijdens de surveillance zag de politie een 23-jarige inwoner van Hurdegaryp en 26-jarige inwoner van Leeuwarden graffiti spuiten in de Vijzelstraat. De twee waren nog bezig om graffiti aan te brengen op een rolluik. De twee werden op heterdaad betrapt. De spuitbussen werden in beslag genomen. De twee zijn overgebracht naar het bureau.

Franeker: poging inbraak woning
Zondag omstreeks 07.00 uur werd een 24-jarige inwoonster van Groningen gewekt door een gekraak van een trap in een woning aan de Zilverstraat. Even later werd de slaapkamerdeur opengedaan een scheen iemand met een zaklamp in het vertrek. De inbreker(s) schrokken zo dat ze er van door gingen. Vrijwel alle vertrekken zijn doorzocht. Gestolen zijn een gsm en een portemonnee. De vrouw zal aangifte doen. De technische recherche zal een onderzoek in stellen.

Franeker: inbraak woning en diefstal auto
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan de Gaffelaar. Men is waarschijnlijk via de achterkant de woning binnengekomen. Gestolen werd een gsm, alsmede een sleutelbos. Met een sleutel van dit bos werd een blauwe VW Golf met het kenteken ZG 59 TD gestolen. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Franeker.