Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil beperking GGO's (26/10/03)

De Nieuw-Vlaamse Alliantie roept de Belgische vertegenwoordigers in de Europese Unie op om de toegelaten normen voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) in zaaizaad onder geen beding te versoepelen. Daarmee sluit de N-VA aan bij de oproepen van onder meer Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu. Recent toonde een omvattende Britse regeringsstudie nog aan dat GGO's wel degelijk het milieu kunnen beschadigen. In Vlaanderen blijft een grondig debat omtrent deze materie echter nog steeds uit.

De Europese Commissie wil tot 0,7% GGO's toelaten in gewoon en biologisch zaaizaad. Veel te veel volgens de N-VA. De verbruiker moet immers kunnen kiezen of hij al dan niet voedsel met GGO's wil. Etiketten moeten de consument hieromtrent informeren. Wanneer GGO's zomaar in zaaizaad worden toegelaten, heeft de consument echter helemaal geen keuze meer.

De N-VA erkent het belang van wetenschappelijk onderzoek en van bepaalde toepassingen van GGO's, bijvoorbeeld in de geneeskunde. Ook een strikt gecontroleerde teelt van genetisch gemodificeerde gewassen (GGG's) is voor de N-VA aanvaardbaar. Op de producten die uit die gewassen worden gemaakt, moet dat echter duidelijk aangegeven worden. Er moet ook met alle middelen worden vermeden dat GGO's in de natuur terechtkomen en wilde planten gaan "besmetten". Het toelaten van GGO's in gewoon zaaizaad, betekent dat GGO's zich ongecontroleerd op grote schaal gaan verspreiden.

Conform het zogenaamde voorzorgsprincipe, kan een bepaald product volgens de N-VA niet verkocht worden als er een redelijke twijfel over bestaat dat het niet onschadelijk is. Vandaag blijft dit principe doorgaans dode letter omdat de druk van de commercie te groot is.

Zolang de wetenschap geen scherp zicht heeft op de gevolgen van GGO's op de natuur en op de menselijke gezondheid moet men bijzonder voorzichtig blijven en de ongecontroleerde, grootschalige toepassing van GGO's vermijden. Die dient immers noch de belangen van de landbouwers, noch van de verbruiker.

Auteur:
Frieda Brepoels, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be