10/26/2003 BMC/SSS heeft de kortste adem
Verslag Anker Groep Lycurgus - BMC/SSS 3-2 (
22-25,19-25,25-23,25-19,15-12)

BMC/SSS heeft kortste adem

Afgelopen zaterdag is het BMC/SSS niet gelukt om met de volle winst terug te keren uit Groningen. In een wedstrijd van ruim twee uur bleek Lycurgus over de langste adem te beschikken en won derhalve met 3-2.

Het was voor de Barnevelders min of meer een testpartij om te kijken in hoeverre het team van Gert Veldhuizen was gegroeid ten opzichte van een tegenstander die ook strijd voor lijfsbehoud in de Ere-divisie. "Blijven volleyballen en niet achteruitkijken maar altijd strijden voor het volgende punt" was de boodschap die het team meekreeg. Een tegenvaller was dat Tjalling van der Zee (enkelblessure) en Mark van Roekel (schouderblessure) niet mee konden spelen. Voor deze spelers waren twee oudgediende van stal gehaald, Norman Abraham en Gerard de Boer.
BMC/SSS begon voortvarend aan de 1e set, een service ace van Wouter Klapwijk en een halve ace van Jarno Timmerman zorgde al snel voor een 4-1 voorsprong voor de Barnevelders. Ook in de verdeding sprak SSS een woordje mee, Hugo Rijken gaf het voorbeeld waarna SSS de voorsprong kon uitbouwen naar 7-3. Bij Lycurgus begreep men ook dat met name de service druk omhoog moest wilde het team van Loek Hagendoorn nog een vuist maken in deze 1e set. Maar iedere keer als zij weer in de beurt kwamen van BMC/SSS waren het voornamelijk de gebroeders Klapwijk die blokkerend aan het net heerste. Ook Sander Rasker deed van zich spreken door 100% te scoren in deze fase. Tel daar de service druk van vooral Jarno Timmerman bij op en de 1e setwinst is eenvoudig te verklaren.
In het begin van de tweede doorgang hielden de ploegen elkaar tot 4-4 in evenwicht. Het was Marc Klapwijk die met een fantastische actie Jarno Timmerman in staat stelde om een gaatje te slaan in de stand. Wouter Klapwijk blokkeerde de stand vrijwel in zijn eentje naar een 8-4 voorsprong voor SSS. Na de technische time out gingen de Barnevelders in hetzelfde tempo door. Met een goede passing en blokkering bouwde SSS een voorsprong op van maar liefst 8 punten. In deze fase toen de stan van 11-19 op het bord stond slopen er enkele slordige dingen in het spel van SSS. Lycurgus kon de achterstand verkleinen naar 5 punten naar het was Sander Rasker die voor SSS het 24e punt op het bord zette en vervolgens kon Hugo Rijken het beslissende punt scoren en was de 2e set winst binnen. SSS lag uitstekend op koers en kon ook in de derde doorgang steeds aan de goede kant van de score blijven. Tijdens de eerste time out meldde Gert Velduizen dat er agressiever verdedigd moest worden om er voor te zorgen dat Lycurgus niet hun spel kon komen. Fred Kunst gaf het voorbeeld, door een geweldige actie van hem kon Jarno Timmerman de stand naar 11-14 tillen. BMC/SSS bleef doorgaan en de voorsprong gestadig uitbouwend kwam er een 14-18 stand op het bord. Toen knapt er iets bij SSS. Lycurgus rook bloed en met de steun van het publiek kwamen zij op 22-22 weer langszij. Bij de Barnevelders lukte in eens bijna niets meer en Lycurgus kon de derde set met 25-23 winnen. Daar waar iedereen dacht "het is gebeurd met de Barnevelders" kwam bedrogen uit. Na een 4-3 voorsprong van Lycurgus werd bij SSS de service druk weer opgevoerd en het was Erwin Woord die SSS, onderbroken door de technische time-out, naar een 9-7 voorsprong serveerde. De ban was gebroken en SSS speelde met goed volleybal Lycurgus bijna de eigen zaal uit. De gebroeders Klapwijk blokkeerde het ene punt na het andere en de voorsprong met uitgebouwd naar 15-19 in het voordeel van SSS. Op dat moment belande Hugo Rijken met een geweldige knal in boarding. Hij speelde nog wel even door maar op de stand van 18-19 werd hij toch gewisseld en kwam Norman Abraham in het veld. Er was sprake van een licht paniek bij SSS want de blessure van Rijken zag er iets ernstige uit als men dacht. Lycurgus profiteerde hiervan en serveerde de 4e in één beurt uit en won de set met 25-19. In het begin van de beslissende 5e set werd SSS geheel weggespeeld en al snel stond Lycurgus op 4-1 voorsprong. Erwin Woord schreeuwde zijn team tot de orde en langszaam kroop SSS dichterbij. Het was dezelfde Erwin Woord die zijn team naar 8-8 blokkeerde. Tot 12-12 hielden de teams elkaar in evenwicht. Twee passfouten aan SSS kant waren uiteindelijk de beslissing in deze wedstrijd. De Groningers wonnen, misschien niet geheel verdiend de wedstrijd maar zij hadden wel de langste adem.
Na afloop teleurstelling alom bij SSS. "Tot aan halverwege de 4e set hadden wij de wedstrijd in handen, en eigenlijk hadden wij het in de derde set al moeten afmaken. Helaas het is niet gelukt. De blessure van Hugo Rijken was het breekpunt. Volgende week moeten wij in staat zijn om de wedstrijd wel goed af te maken" was het commentaar van een zichtbaar teleurgestelde Gert Veldhuizen.