Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / PRESS RELEASE


---
Verkiezing Wijnen van het Jaar

Dit jaar viert het Proefschrift Wijnconcours, dé graadmeter van het aanbod aan betaalbare wijnen (tot euro 15 per fles) in Nederland en België, zijn derde lustrum. Voor de 15e keer hebben alle importeurs hun wijnen ingezonden voor dit prestigieuze concours, dat hoog gewaardeerd wordt door de consument, professionals, wijnhandel & producenten. Op zondag 26 oktober kan men de meer dan 100 finalewijnen proeven en vergelijken en getuige te zijn van de huldiging van de winnaars in de St Olofskapel van het NH Barbizon Palace Hotel in Amsterdam. Begin september vond het zwaartepunt van de voorronden plaats bij NH Jan Tabak in Bussum. Meer dan 1000 wijnen werden blind geproefd door panels van ervaren proevers. Onder hen opvallend veel importeurs. De overige selecties vonden plaats op overige locaties door heel Nederland én België.

Conclusies
Aan de hand van de wijnen die de voorronden zijn doorgekomen kunnen nu alvast een aantal conclusies worden getrokken: -Frankrijk is, als het gaat om kwaliteitswijnen, nog altijd oppermachtig, -Spanje en vooral Italië zijn zeer sterk vertegenwoordigd. -Oostenrijk en Duitsland vallen wederom in positieve zin op. Twee trends die voorgaande jaren al geconstateerd werden zetten zich in 2003 door: -Daling van het percentage houtwijnen
-Daling van het aandeel nieuwe wereldwijnen.
Dat laatste is opmerkelijk wanneer men beseft dat het marktaandeel van landen als Australië, Chili, Zuid-Afrika en Argentinië nog steeds stijgt. Zet de wijnen uit deze landen en gelijkwaardige wijnen (wat betreft druivensoort en prijscategorie) uit bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje naast elkaar, dan valt deze vergelijking vaker wél dan niet uit in het nadeel van de nieuwe-wereldwijnen. Ook tijdens het 5e Grand Concours Laurent-Perrier werd de terugval van het aandeel nieuwe wereldwijnen geconstateerd. -Typiciteit en karakter blijken bepalende criteria voor het drinkplezier dat de wijnen te bieden hebben.

Onafhankelijk en betrouwbaar
Het Proefschrift Wijnconcours is er in de eerste plaats om de consument onafhankelijke, betrouwbare voorlichting te geven: de laatste ontwikkelingen in de wijnwereld, informatie omtrent de best betaalbare wijnen afkomstig uit alle bekende wijnlanden, dus vanzelfsprekend zonder enige koopverplichting.

5 prijscategorieën
Net als vorig jaar zijn er voor witte en rode wijnen vijf prijscategorieën, een algemene categorie voor rosé- en voor mousserende wijnen. Elke categorie levert een "Wijn van het Jaar" op. Uit de categoriewinnaars worden uiteindelijk de twee allerbeste wijnen (wit en rood) verkozen tot "Proefschrifts Wijn van het Jaar".

Extra prijzen zijn er voor de beste gastronomische wijnen: "Prix du Sommelier", zoals gekozen door een panel van professionele Nederlandse & Vlaamse Sommeliers en de "Publieksprijs" (gekozen door bezoekers van het concours). Finaleproeverij 15e Proefschrift Wijnconcours 2003 datum: Zondag 26 oktober 2003
locatie: St. Olofskapel (NH Barbizon Palace Hotel), Amsterdam tijden: 11.30-18.00 uur

Toegangskaarten Proefschrift Wijnconcours

- Voorverkoop euro 8,= via TicketService Nederland (GWK s/ Grote Postkantoren/ VVV s/ Internet)
- euro 8,= p.p. overmaken op ABN Amro rek. nr. 44.66.29.618 t.n.v. Stichting WINE Amsterdam/Antwerpen, o.v.v. 'Kaart(en) Concours'. Kaarten liggen op 26 oktober aan de kassa klaar.
- Aan de kassa op zondag 26 oktober euro 11,35 per stuk.


---
Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

The Wine & Food Association
Carsten Klint
G:06-52421130
E: info@proefschrift.nl
T:020-6251298
F:020-6245028
Oude Schans 11
1011 KR AMSTERDAM