Ingezonden persbericht

Kinderen en de oorlog

Interviewmiddag met boekpresentatie voor en door kinderen

HOOGHALEN, 20031020 -- Op zondag 26 oktober vanaf 14.00 uur wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een bijzondere bijeenkomst gehouden waarin kinderen uit de oorlog en kinderen van nu centraal staan. Zo zal het speciaal voor jeugdigen geschreven boek Opgepakt worden gepresenteerd, waarin kinderen van toen hun verhaal over de Tweede Wereldoorlog vertellen. Deze verhalen zijn geillustreerd door Geert Schreuder die, in de traditie van Jetses en Isings, bijbehorende schoolwandplaten heeft gemaakt. Bij de schoolwandplaten is een educatief pakket ontwikkeld.


Bijzonder is ook de vragenronde met Ed van Thijn, Jacques J. d'Ancona, Fred Mouw en Mirjam Weitzner-Smuk. Deze kinderen uit de oorlog gaan vragen van kinderen van nu beantwoorden. Deze vragen zijn geformuleerd door kinderen, die in het kader van Oktobermaand Kindermaand de afgelopen weken een bezoek hebben gebracht aan het Herinneringscentrum. Zij namen deel aan workshops fotograferen, verhalen vertellen en muziek maken. Van de producten die tijdens deze workshops zijn gemaakt, is een expositie samengesteld die ook deze middag wordt geopend.

Ed van Thijn en Mirjam Weitzner-Smuk spelen ook een rol in het boek Opgepakt, 10 verhalen van kinderen in kamp Westerbork. Zo valt te lezen hoe Ed op 12 april 1945 in kamp Westerbork werd bevrijd en wat Mirjam zag toen op 10 november 1938 in Essen de synagoge werd verwoest. Auteur Harm van der Veen laat in deze en andere verhalen zien, hoe belangrijke momenten in de geschiedenis terug te vinden zijn in het persoonlijke leven van een kind uit die tijd.
Maar die verhalen zijn ook te zien, op speciaal door Geert Schreuder geschilderde schoolwandplaten. Deze zijn niet alleen opgenomen in het boek, maar ook op groot formaat beschikbaar als onderdeel van het lespakket Schoolwandplaten in de klas. Alle schoolwandplaten worden op 26 oktober tentoongesteld.

Kinderen staan dus centraal op deze laatste zondag in het kader van Oktobermaand Kindermaand.



Ingezonden persbericht