NFS

Nationale stotterweek:(ernstig) stotteren kan voorkomen worden

'Vroege signalering' is dit jaar het thema van de 4e Nationale Stotterweek, van 27 tot en met 31 oktober 2003. De Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) organiseert zo'n week elke drie jaar. Veel vrijwilligers zijn in deze week actief met voorlichting.

Actiepunten Nationale Stotterweek.
Er wordt op ongeveer 50 Regionale Opleidingscentra (ROC'S) een gastles gegeven aan de opleiding voor leidsters van crèches, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Er gaat een folder en leaflet uit naar 2000 vrijgevestigde logopedisten en stottertherapeuten die inschakeld worden om leidsters van crèches, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven te bereiken. Duizenden Boomerangkaarten en posters met 'MA MA' en 'PA PA' gaan naar bioscopen, bibliotheken en andere locaties.
Er gaan 40.000 folders 'Voorkom Stotteren' naar de displays bij apotheken, en bijna 14.000 naar displays bij consultatiebureaus. Eerder dit jaar kregen huisartsen een speciaal voor hen ontworpen folder.
De tv commercial 'Vroeg Genoeg', waarin vroegtijdig signaleren van stotteren centraal staat, wordt nog steeds uitgezonden.

Waarom voorlichting over preventie en vroegtijdige onderkenning? Hoe eerder men stottersignalen herkent en risicofactoren in kaart brengt, hoe minder de aanleg voor stotteren een kans krijgt. Toch zeggen verwijzers zoals huisartsen en consultatiebureaus regelmatig: 'veel kinderen stotteren tijdelijk, het gaat vanzelf over'.
Een korte periode van haperig spreken komt inderdaad bij ongeveer 60% van alle jonge kinderen voor. Maar het gaat niet altijd vanzelf over - dan zouden er geen volwassen zijn met een stotterprobleem! Of de huisarts zegt: 'wacht maar tot hij zes is, dan kunnen we nog altijd ingrijpen'. Maar dan heeft het kind al twee jaar z'n stotteren 'geoefend', wordt het probleem ingewikkelder, de therapie langduriger, wellicht minder succesvol en... duurder.
Op tijd signaleren, eventueel behandelen in het eerste half jaar van beginnend stotteren of voorlichten aan ouders kan het ontwikkelen of verder uitgroeien van het probleem voorkomen.
Bezorgdheid van ouders dient altijd serieus genomen te worden, zeker als stotteren in de familie voorkomt. Aanleg behoeft echter niet te betekenen dat het zich onwikkelt.

De Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes en de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST). De NFS stelt zich onder meer ten doel de voorlichting over preventie, diagnostiek en behandeling van stotteren, evaluatie van de resultaten te optimaliseren. Het landelijk aanspreekpunt van de NFS is het Stotter Informatie Centrum (SIC) in Utrecht. Iedere werkdag kan men hier terecht voor informatie over stotteren en stottertherapieën.

Nadere informatie bij het Stotter Informatie Centrum (SIC): 030 233 33 36, e-mail: nfs@stotteren.nl of op de site van de NFS www.stotteren.nl. In en rond de Stotterweek ook: 06 51 070 353, Coen Winkelman.

14 okt 03 08:48