Provincie Friesland

Persbericht
Den Haag, 27 oktober 2003

NIJPELS: Kabinet en vissector moeten prisonersdilemma doorbreken

Maandag 27 oktober overhandigde de heer E.H.T.M. Nijpels zijn interim-rapport over co-management (gezamenlijke verantwoordelijkheid) in de vissector aan minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de heer Loonen, voorzitter van het Productschap Vis. Nijpels concludeert dat de 'Stuurgroep Nijpels' erin is geslaagd de afspraken over het beheer van de visquota te vernieuwen. De stuurgroep heeft een aantal concrete voorstellen gedaan voor verbetering van het huidige private controlestelsel op de visquota. Dit betreft onder meer voorstellen op het gebied van visvervoer en verbetering van de gegevensverstrekking.

Met betrekking tot het co-management constateert de Stuurgroep dat met name de problematiek van te hoge motorvermogens en gebruik van verboden netvoorzieningen aangepakt moet worden. De heer Nijpels concludeert dat er op dit punt nog geen overeenstemming is bereikt over de aanpak van de uitbreiding/verbreding van het co-management.

De heer Nijpels (Commissaris der Koningin in Fryslân) is voorzitter van de Stuurgroep. Hij brengt het interim-rapport uit op persoonlijke titel omdat in de stuurgroep niet op alle punten overeenstemming kon worden bereikt. De 'Stuurgroep Nijpels' is sinds januari 2002 aan het werk en heeft als opdracht te onderzoeken of het co-managementsysteem - sector en overheid samen verantwoordelijk voor het beheer van het quotumsysteem - nog voldoet aan de eisen en om voorstellen te doen voor eventuele versterking. In de Stuurgroep zijn vertegenwoordigd het Productschap Vis, de Federatie van Visserijverenigingen, de Nederlandse Vissersbond, de Visfederatie, de Groep Nederlandse Vissersbond III, de Groep Nieuwe Diep, FNV/CNV, NOVA en het ministerie van LNV. Aan de Stuurgroep is tevens gevraagd voorstellen te doen voor de verbetering van het co-management, de uitvoering van de controle en de versterking van de rol van de handel en verwerking in het stelsel. Hoofddoel is een versterkt en verbreed co-managementstelsel, dat een basis is voor duurzame visserij.

De voorzitter adviseert te werken aan een Europese aanpak om een zogenoemd "level playing field" te bereiken in de uitvoering van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Tegelijkertijd moet op nationaal niveau het co-management verbreed worden waarbij de sector verantwoordelijkheid neemt om de naleving van de visserijregels te verbeteren. De vertegenwoordigers van de sector in de Stuurgroep zijn van mening dat eerst op Europees niveau sprake moet zijn van een "level playing field" voordat er draagvlak zal zijn voor de uitbreiding van het co-management. De huidige economische situatie in de sector maakt het bereiken daarvan niet makkelijk. Nijpels stelt in de interim-rapportage dat dit prisonersdilemma dient te worden doorbroken.

Ten slotte doet de heer Nijpels een aantal voorstellen voor versterking van de structuur van de sector, o.a. door beperking van het aantal beroepsorganisaties en het aantal afslagen en het versterken van het productschap.


---