Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

27 oktober 2003

Kalender zet gezonde traktaties op de schoolagenda

De meest populaire traktaties bij verjaardagen op school of kinderdagverblijf zijn chips en snoepzakken. Vaak zijn ouders en/of leraren daar niet erg blij mee. Daarom heeft het NIGZ sinds kort een speciale multiculturele ?traktatiekalender? uitgegeven met gezonde traktatietips uit de vele culturen die in ons land rijk is. Het NIGZ hoopt ouders en onderwijzers via de kalender en bijbehorend ideeënblad te inspireren tot een gezond traktatiebeleid.

Als kinderen na school thuiskomen en geen eten meer lusten, dan weten de meeste ouders het wel: er is weer eens getrakteerd! Grote verjaardagstraktaties, bijvoorbeeld elk kind een snoepzak en een zak chips, zijn populairder dan gezonde, maar vaak ook ?saaie? hapjes. Leerkrachten en ouders zijn zelf vaak niet enthousiast over al die ongezonde hapjes, maar hebben meestal geen tijd om daar wat aan te doen, of ze kunnen zo gauw niets anders bedenken.

Leuke en gezonde traktaties
Bij een verjaardag hoort een leuke en gezellige traktatie. Maar wat kun je nu voor gezonds trakteren aan kinderen op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of basisschool? Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) brengt daarom deze maand een verjaardagskalender uit met allerlei ideeën en tips voor lekkere en gezonde traktaties. Omdat de traktaties uit veel culturen afkomstig zijn, geeft de kalender per traktatie aan hoe die moet worden bereid. Het zijn vaak basisideeën waarbij veel extra?s kunnen worden bedacht. Het ideeënblad dat bij de kalender hoort, geeft ook tips over het omgaan met traktaties, zoals: trakteer niet te veel en zorg dat kinderen niet meer dan zeven keer per dag iets eten en/ of drinken.

Geen wortels maar dadels
De kalender is ontwikkeld in een Rotterdams wijkproject door ouders uit verschillende culturen en een diëtiste. De kalender levert dan ook een kleurrijk en gevarieerd aanbod aan vindingrijke traktatietips op. In plaats van worteltjes met dipsaus kunnen ouders dan voortaan eens op Surinaamse ?soentjes? trakteren of op een stoere ?indianenpijl?.

De kalender op school of in huis
De kalender kan in de klas worden opgehangen en als inspiratie dienen voor traktaties het komende jaar. Ook kunnen alle verjaardagen van klasgenoten erop worden gezet. Het ideeënblad dat bij de kalender hoort, bevat achtergrondinformatie en tips. Leerkrachten kunnen met die tips bijvoorbeeld nieuwe inspiratie opdoen over gezond snoep- of traktatiebeleid. Het NIGZ hoopt met de kalender onderwijzend personeel te bewegen bewuster om te gaan met traktaties.
De kalender is ook geschikt voor thuis: ouders kunnen de kalender ophangen en zich erdoor laten inspireren. Ook hier kunnen natuurlijk de verjaardagen van klasgenoten (goed om te weten wanneer er weer getrakteerd wordt!).en andere vriendjes worden bijgehouden.

Bestellen
De kalender is verkrijgbaar via de NIGZ-webwinkel en kost ?10,- per 10 stuks of ? 5,- per 3 stuks, inclusief een ideeënblad. Meer informatie op www.nigz.nl


Noot voor de redactie,