Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Subsidie voor veiliger werk met gevaarlijke stoffen

Vanaf vandaag kunnen branches subsidie aanvragen om veiliger en gezonder te werken met gevaarlijke stoffen. Voor de subsidie is 10 miljoen euro beschikbaar. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft het startschot hiervoor in het kader van de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. Het thema dit jaar is omgaan met gevaarlijke stoffen op het werk. In het kader van de Europese Week wordt ook een 'Good Practice Award' uitgereikt aan het bedrijf met de meest effectieve aanpak van gevaarlijke stoffen op het werk.

De Europese Week wordt jaarlijks gehouden in alle vijftien lidstaten van de Europese Unie. De week is bedoeld om aandacht te vragen voor veiligheid en gezondheid op het werk. In Nederland loopt de week van 27 tot en met 31 oktober. Zowel het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als organisaties en bedrijven in het land organiseren activiteiten.

Eén op de vier Europese werknemers komt op het werk in aanraking met biologische of chemische stoffen die een risico voor de gezondheid inhouden. Een recent onderzoek schat dat jaarlijks 17.000 Nederlandse werknemers een beroepsziekte krijgen die verband houdt met gevaarlijke stoffen. Bij het overgrote deel (13.000) gaat het daarbij om eczeem. Mensen die vaak met gevaarlijke stoffen werken, zijn bijvoorbeeld kappers, medewerkers in de chemische industrie, bakkers en schoonmakers.

De subsidie is een belangrijk onderdeel van een programma om het bedrijfsleven te stimuleren beter om te gaan met gevaarlijke stoffen. Branches kunnen met een plan van aanpak in aanmerking komen voor subsidie. Zo kan bijvoorbeeld onderzoek gedaan worden naar alternatieven en kenmerken van gevaarlijke stoffen. Verder kunnen branches afspraken maken met producenten over bijvoorbeeld vervanging van gevaarlijke ingrediënten of betere etikettering van producten.

Verschillende bedrijven en branches zijn genomineerd voor de 'Good Practice Award' vanwege hun goede aanpak van gevaarlijke stoffen op het werk. Zo heeft een glas-in-lood-bedrijf een voortrekkersrol vervuld voor de branche in het onderzoeken van de risico's van gevaarlijke stoffen en het vinden van mogelijke oplossingen. Ook de voorlichtingscampagne van de kappersbranche over veilig werken is genomineerd. De campagne werd gekoppeld aan toegankelijke theatershows, waarin de nieuwe haarmode werd gepresenteerd.