Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Verrassingen op Curaçao

Het schaaktoernooi van Curaçao is gisteren met enkele grote verrassingen van start gegaan. Zo hield de Nederlandse jeugdspeler Willem Muhren (20 jaar) met wit de Duitse grootmeester Robert Hübner op remise. Volgens sommigen had de 20-jarige speler uit Rosmalen, die lid is van HMC Den Bosch, zelfs de betere kansen toen na 35 zetten tot een puntendeling werd besloten. Zuster Bianca Muhren was minder fortuinlijk en moest na een lange partij buigen voor de Israëlische grootmeester Alon Greenfeld.

Een opvallende uitslag uit de eerste ronde was verder de puntendeling die IGM Jaan Ehlvest (Estland) moest toestaan aan de Zweed Nils Ake Malmdin (Elo 2190). De overige favorieten maakten geen fout: Julio Granda Zuniga (Peru), Boris Gulko en Alexander Shabalov (beiden VS), Jan Timman, Alon Greenfeld en damesgrootmeester Antoneata Stefanova (Bulgarije) wonnen hun partijen. Tot verdriet van de toeschouwers was Granda Zuniga te sterk voor 'local hero' Marvin Dekker, een talentvolle Curaçaose jeugdspeler. Internationaal meester Karel van der Weide versloeg na zware strijd de Brit Arthur Brameld.

Curaçao International Gateway Chesstournament 2003, zoals het toernooi sinds dit jaar heet, heeft voor de derde maal plaats en is wederom zeer sterk bezet. Van de 41 deelnemers zijn er acht grootmeesters. Speellocatie is het penthouse van het Curaçao Plaza Hotel in Willemstad, waar de spelers een prachtig uitzicht hebben over de stad en het eiland.

Nadat er 's middags al een scholierentoernooi was gehouden werd Curaçao International Gateway 2003 vrijdagavond officieel geopend. Tijdens die opening kreeg het winnende team van het Radulphus College een gesigneerd boek van grootmeester Jan Timman. Na de opening vond het snelschaaktoernooi plaats dat door Julio Granda Zuniga werd gewonnen voor IM Juan Rohl (Venezuela) en Alon Greenfeld. Tijdens het toernooi verzorgt Hans Böhm de partijanalyses. De partijen beginnen om 20.00 uur Nederlandse tijd. Het toernooi op Curaçao is te volgen via de officiële website.


---