College Bescherming Persoonsgegevens


27 oktober 2003

Symposium Privacy en veiligheid (Zürich) over identiteitsmanagement

De Zwitserse Stiftung für Datenschutz und Informationssicherheit (Stichting bescherming persoonsgegevens en informatiebeveiliging) organiseert al enige jaren een symposium gewijd aan het thema Privacy en veiligheid. Tijdens het 8e symposium op 21 en 22 oktober 2003 werd bijzondere aandacht besteed aan identiteitsmanagement.

Op het internationale symposium gaven ruim twintig sprekers hun visie op de juridische, filosofische, technische en praktische aspecten van identiteitsmanagement. Identiteitsmanagement is essentieel voor de ontwikkeling van elektronische dienstverlening door bedrijven of overheid, e-commerce en e-government. Steeds meer maken burgers, werknemers en consumenten gebruik van netwerken, vooral voor het verkrijgen van informatie maar in toenemende mate ook voor het doen van `transacties' (elektronische betalingen, aanvraag van diensten, belastingaangifte, elektronisch stemmen). Goede vaststelling van identiteit is vaak noodzaak maar niet altijd. In hoeverre bestaat er een recht op anonimiteit en wat zijn daarvan de grenzen? Speelt de bescherming van persoonsgegevens fraude en misdaad in de kaart?

De voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens, P.J. Hustinx, heeft tijdens het symposium een balans opgemaakt van de Europese aanpak van de bescherming van persoonsgegevens, Data protection in Europe at crossroads. Met andere bijdragen is deze gepubliceerd in Digma. Zeitschrift für Datenrecht und Informationssicherheit, 2003, 3, p. 116-117.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.
Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.

Download het artikel van P.J. Hustinx: Data protection in Europe at crossroads (12 kB).