EVD


Zwitserland: investeringsgoederenindustrie kansrijk
---

De Zwitserse investeringsgoederenindustrie heeft op dit moment te lijden onder de economische crisis. Deze sector heeft echter zeker groeipotentieel. Dit is het resultaat van een recentelijk gepubliceerd onderzoek Schweizer Investitionsgüter 2010 - Steigerung der Ertragskraft durch innovative Geschäftsmodelle van het adviesbureau Mercer Management Consulting.
De sector telt 3.300 ondernemingen, die in totaal aan 320.000 werknemers werk bieden. De sector behoort tot de kroonjuwelen van de Zwitserse industrie. In 2002 had de sector een omzet van 73 miljard Zwitserse frank (ruim 47 miljard euro) en een exportquote van ongeveer 75 procent. Met uitzondering van 2001 en 2002 heeft de sector een jaarlijkse groei gekend van 2,6 procent.
Binnen de investeringsgoederenindustrie behoren de segmenten machines voor papierverwerking, textiel-, werktuig-, verpakkings- en drukkerijmachines tot de vijf grootste exporterende sectoren van de wereld. Dit geldt ook voor precisieapparaten en weegmachines. De sector bestaat in Zwitserland vooral uit kleine en middelgrote ondernemingen. Tweederde van de bedrijven heeft minder dan tien werknemers. Slechts 2,2 procent van alle bedrijven heeft meer dan 250 werknemers.
Een grote uitdaging voor de investeringsgoederenindustrie is de permanente strijd tegen conjunctuurschommelingen. Een daling van de markt van 30 tot 40 procent in slechte tijden is in deze sector heel normaal. Bij de meeste bedrijven liggen de vaste lasten op 40 tot 50 procent van de totale uitgaven; een recessie komt dan ook hard aan. Zwitserland heeft als vestigingsplaats enkele nadelen: de binnenmarkt is klein, de kosten zijn hoog en er is een permanent risico van valutaschommelingen. De sociale rust, de flexibele arbeidsmarkt en de goede infrastructuur maken bovengenoemde nadelen niet in alle gevallen goed.
Verder hebben veel bedrijven te kampen met een financieringscrisis. Door toenemende restrictieve kredieten worden de handelings- en groeimogelijkheden beperkt.
Bovengenoemd rapport geeft aan dat verhoging van de opbrengst en verlaging van de vaste kosten sterke wapens zijn in de strijd tegen een financieringscrisis. De belangrijkste basis hiervoor is volgens de Mercer-studie een innovatief, regelmatig aan controle onderworpen bedrijfsmodel. Mercer signaleert dat bij veel bedrijven alleen groei zit in de dienstverlening en niet in de hoofdmarkten. Verder zouden bedrijven vaker moeten analyseren welke klanten het meest opbrengen om vervolgens deze bedrijven een (meer) op maat gesneden dienstverlening te bieden.
Bedrijven zouden meer aandacht moeten schenken aan innovatie; nieuwe, weloverwogen producten leiden tot een hogere opbrengst.

27.10.2003
---

Bron: Nederlandse ambassade, Bern
Nummer: 106538

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 106538 bij de informatiemanager ZWITSERLAND (Paul Versluis), e-mail ZWITSERLAND, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 60.