Ingezonden persbericht

Bouwploeg reist af naar Nicaragua

Haarlemmers bieden helpende hand bij bouw buurthuis

HAARLEM, 20031020 -- Maandag 27 oktober 2003 om 10.20 uur vertrekt vanaf Schiphol een bouwploeg van het Nicaragua Komitee Haarlem voor 6 weken naar Nicaragua. Op het eiland Ometepe zal men mee gaan helpen met de bouw van een buurtcentrum en de aanleg van de elektriciteitsvoorzieningen voor 52 huizen die anderhalf jaar geleden werden gebouwd. De huizen vormen samen het nieuw ontstane dorp Manos Unidas (Verenigde Handen).


De directe aanleiding tot de bouw van de huizen was de modderstroom, afkomstig van de vulkaan La Concepcion, die het dorpje Sintiope dreigde te bedelven. Even daarvoor had de orkaan Mitch in oktober 1998 haar verwoestende werk gedaan in grote delen van Nicaragua en de overige Midden-Amerikaanse landen.
Op verzoek van de bewoners van Sintiope werd het Nicaragua Komitee Haarlem benaderd met de vraag om te helpen (financieel en organisatorisch) bij het verplaatsen van een deel van het dorp.
In maart 2002 reisde een bouwploeg af naar Nicaragua om te helpen bij de bouw van de eerste huizen. Inmiddels zijn alle huizen gereed en kan de ontbrekende schakel binnen de gemeenschap gerealiseerd gaan worden. Het buurthuis zal gaan functioneren als crèche, cursusgebouw, school en als plaats waar op zondagochtend kerkdiensten gehouden kunnen worden.

De bouw van het buurtcentrum staat onder leiding van het Nicaraguaanse architectenbureau Habitar en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Haarlemse bevolking. Via een speciaal daartoe uitgegeven huis-aan-huis krant konden de Haarlemmers met behulp van een ingesloten acceptgirokaart hun giften storten voor dit unieke project. Er is veel geld binnengekomen, ruim ¤ 8.000,-. Daarmee is het project bijna financieel rond.

Het ingezamelde geld wordt volledig besteed aan de realisatie van het buurthuis.
Naast geld gaat er met de bouwploeg 125 kg gereedschap mee, dat gratis beschikbaar is gesteld door de Nijmeegse Stichting Keilbout Gered Gereedschap.
De bouwploeg bestaat uit 17 vrijwilligers, van 17 tot 68 jaar oud, die geheel op eigen kosten afreizen naar een van de armste landen ter wereld. Ook hun verblijf in het dorpje Manos Unidas wordt door henzelf bekostigd.

Op de website www.snkh.vuurwerk.nl kunnen geïnteresseerden de ervaringen van de bouwploeg en de voortgang van bouw van het buurthuis volgen. Donaties zijn nog steeds welkom en kunnen worden gestort op gironummer 36.333.34, t.n.v. Nicaragua Komitee Haarlem, o.v.v. buurthuis.




Ingezonden persbericht