Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit der Diergeneeskunde

14 oktober 2003

Proefdieren blijven noodzakelijk

Op dinsdag 28 oktober 2003 organiseert de faculteit der Diergeneeskunde het symposium 'Dieren in Biomedisch Onderzoek -Vervanging, Vermindering en Verfijning'. Prominente wetenschappers, uit binnen- en buitenland, houden een inleiding over onder meer de ontwikkelingen en perspectieven rond het gebruik van proefdieren. Aanleiding voor het symposium is het afscheid van prof.dr. Bert van Zutphen, hoogleraar Proefdierkunde.

Prof.dr. Bert van Zutphen

In de afgelopen twintig jaar heeft prof.dr. Van Zutphen de proefdierkunde een eigen profiel gegeven, gericht op kwaliteit van onderzoek, met veel aandacht voor alternatieven en welzijn van de dieren. De hoogleraar is van mening dat proefdieren noodzakelijk blijven maar dat het aantal verder kan dalen. Op het symposium zal Van Zutphen ingaan op het spanningsveld tussen de wetenschappelijke en maatschappelijke aspecten van het proefdiergebruik. Vanaf het begin van de jaren tachtig is de hoogleraar nauw betrokken geweest bij het vaststellen en het implementeren van de deskundigheidseisen voor onder anderen onderzoekers. Deze eisen zijn vastgelegd in het Dierproevenbesluit. Van Zutphen is landelijk coördinator voor het proefdierkundig onderwijs dat thans op zeven Nederlandse universiteiten wordt gegeven. Zijn benadering heeft ook internationaal veel navolging gekregen. De hoofdafdeling Proefdierkunde bij de faculteit der Diergeneeskunde is thans, zowel nationaal als internationaal, een toonaangevend centrum.

Programma Afscheidssymposium

13.00-13.30 Ontvangst

13.30-13.40 Welkom. Prof. dr. Vera Baumans.

13.40-14.05 Replacement: The second 20 years. Prof. dr. Alan Goldberg (USA).

14.05-14.30 Reduction: Progress and problems. Dr. Michael Festing (UK).

14.30-14.55 Refinement: Same gain, less pain? Prof. dr. David Morton (UK).

14.55-15.30 Pauze15.30-16.00 Animals, Science and Society: Triptiek met conflicterende belangen? Prof. dr. Bert van Zutphen.

16.00-16.10 Namens de overheid: Dr. Wim de Leeuw, veterinair account, VWA.

16.10-16.20 Namens de dierenwelzijnsorganisaties: Drs. Henk Smid, directeur ZonMW.

16.20-16.30 Namens de proefdierkundige verenigingen: Dr. Harry Blom, voorzitter NVP.

16.30-16.45 Namens de faculteit der Diergeneeskunde: Prof. dr. Albert Cornelissen, decaan.

17.00 Receptie

De faculteit der Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige in Nederland en behoort tot de internationale top qua onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. De faculteit omvat een onderzoeksschool - de Graduate School Animal Health (GSAH) - en een onderwijsorganisatie waar studenten de wetenschappelijke opleiding tot dierenarts volgen.

Nadere informatie en aanmelding

Mw. drs. Jacqueline van Winden, (030) 253 48 36,
j.j.vanwinden@vet.uu.nl

http://www.uu.nl/nieuws