Politie Noord- en Oost Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.
* District Achterhoek

Nadere informatie:
Politievoorlichter Anton de Ronde
055 - 548 60 52

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK

28 oktober 2003

Onderwerp: verlichtingscontroles in Hengelo, Zelhem en Hummelo.

Kapotte fietsverlichting of zelfs te lui om het aan te zetten: een ergernis van menig weggebruiker èn een gevaar voor betrokkene zelf. Om die reden gaat de politie in de maand november in de plaatsen Zelhem, Hengelo en Hummelo met gerichte acties de schoolgaande jeugd controleren.

De politie wil met de aankondiging van deze gerichte acties jongeren aansporen om niet alleen dan, maar ook nu voor goede fietsverlichting te zorgen. Tijdens hun ritten naar- en van school zorgen jongeren vaak voor levensgevaarlijke situaties, zonder dat zij zich er zelf van bewust zijn. Letselongevallen in de herfst- en winterperiode waarbij het niet voeren van fietsverlichting de oorzaak was, komen nog te veel voor.

Afgelopen jaar vonden er in de donkere periode in de Achterhoek 49 letselongevallen met fietsers plaats. Bij sommige aanrijdingen maakte het niet voeren van verlichting onderdeel uit van de oorzaak.

De politie krijgt tijdens controles te vaak te horen: ja en op school wordt je licht altijd gesloopt of het trapt zo zwaar met de dynamo erop. Tijdens de controles worden deze "excuses" niet geaccepteerd worden. Iedere overtreder krijgt een bekeuring.

De acties vinden op drie data op verschillende locaties op routes naar scholen plaats. Naast de speciale controles zal ook tijdens de dagelijkse politiesurveillance meer op het voeren van de verlichting gelet worden.

Einde bericht

N.B. Indien u op één van de data aanwezig wilt zijn, dan kunt u contact met mij opnemen.

---- --