Partij van de Arbeid
Den Haag, 28 oktober 2003

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in het NRC-Handelsblad en het bericht in het NOS-journaal over de wachtlijsten voor nierdialyse als gevolg van het tekort aan donornieren?1

2. Klopt het dat de wachttijd voor een donornier nu ruim 4 jaar bedraagt? Herinnert u zich de antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Arib2, waarin u twijfelde aan de juistheid van het gegeven dat de lengte van de wachtlijst voor niertransplantatie gemiddeld 4,5 jaar bedraagt? Twijfelt u nog steeds? Zo ja, waarom?

3. Vindt u het acceptabel dat ondanks allerlei maatregelen nog steeds de wachtlijsten voor nierpatiënten bestaan? Klopt het dat mensen zijn overleden, omdat ze te lang op de wachtlijst staan voor orgaantransplantatie? Vindt u dit aanvaardbaar?

4. Klopt het dat er in Amsterdam een tekort is aan dialyse-plaatsen? Bestaat dit tekort alleen in Amsterdam of ook elders in het land? Kunt u een overzicht van het huidige tekort geven? Hoe groot is het, waar bestaat het en wat is er nodig om dit tekort op te heffen?

5. Wat zijn de redenen voor het tekort aan dialyseplaatsen? Klopt het dat nierpatiënten uit Den Haag nu soms twee of drie keer in de week naar Gouda, Leiden of Haarlem moeten voor dialyse? Deelt u de opvatting van de artsen dat dit een zware belasting is voor het hart en de bloedvaten van de patiënten?

6. Bent u het met de stelling eens dat het wachten op een donornier levensbedreigend kan zijn? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot wat is aangekondigd in het strategische akkoord, namelijk dat er geen wachtlijsten meer horen te bestaan voor levensbedreigende aandoeningen?

7. Kunt u aangeven welke maatregelen u gaat nemen op de korte termijn om de wachtlijsten voor dialyseplaatsen op te lossen in afwachting van de evaluatie van de Wet Op de Orgaandonatie?

---
1 NRC-Handelsblad en NOS-journaal d.d. 25 oktober 2003
2 Schriftelijke vragen van het lid Arib d.d. 26 juni 2003, 1585

---- --