Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave dinsdag 28 oktober 2003

* VERDACHTE SCHIETPARTIJ AANGEHOUDEN
(Zie ook persbericht 5 oktober 2002)
ROTTERDAM - Vorige week werd een 25-jarige Amsterdammer op Schiphol aangehouden, verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij die donderdag 9 mei van het vorig jaar omstreeks twee uur 's middags in een woning in de Wandeloordstraat plaatsvond. Een 54-jarige Rotterdammer liep hierbij een schotwond op. Een 44-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats sprong in paniek uit het raam en liep een gecompliceerde polsbreuk op. De aanleiding tot de onenigheid en schietpartij hield verband met de handel in stimulerende middelen (Viagra). In de woning, waar zich op dat moment zes mannen bevonden, ontstond een onenigheid, gevolgd door een vechtpartij, die beslecht werd met een schietpartij.
De recherche van district Oost zet het onderzoek naar andere verdachten voort. De verdachte is in bewaring gesteld.


* RESULTATEN ASO-PROJECT
(Zie ook persbericht 16 september 2003)
ROTTERDAM - Op 17 september ging het project Aanpak Scooter Overlast (ASO) van start. In zes weken tijd werd een groot aantal controles in de regio Rotterdam-Rijnmond uitgevoerd waarbij 934 bromfietsen en scooters werden gecontroleerd. In totaal werden er 117 bromfietsen in beslag genomen en 1455 processen-verbaal uitgeschreven voor onder meer te veel vermogen van de bromfiets, onverzekerd rondrijden en gevaarlijk rijgedrag. Twaalf scooterrijders werden aangehouden, onder andere op grond van de Wet Wapens en Munitie en de Opiumwet.
Op 26 oktober werd de laatste controle in het kader van het ASO-project gehouden. Deze nieuwe werkwijze van bromfietscontroles wordt voortgezet (ingebed) in de districten van de politie Rotterdam-Rijnmond.
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het wijkteam Oude Haven (district Rotterdam-Centrum) hield dinsdagmorgen op de Burgemeester Van Walsumweg een verkeerscontrole. Tussen tien en twaalf uur werden in totaal 29 bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximum snelheid (4), het niet dragen van de autogordel (22) en het niet handsfree-bellen (22).


* SNELHEIDSCONTROLE
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield dinsdagmorgen op de Abram van Rijckevorselplein een snelheidscontrole. Tussen half tien en half twaalf flitste de radar 383 van de in totaal 1190 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 101 km/uur in plaats van '50'.

Ochtenduitgave dinsdag 28 oktober 2003

* AANRIJDING IN GESTOLEN AUTO
ROTTERDAM - Maandagmiddag omstreeks vier uur raakten drie Rotterdammers gewond bij een aanrijding op de kruising van de Lodewijk Pincoffsweg met de Louis Pregerkade. Politiemensen van district Feijenoord-Ridderster kregen even tevoren een melding, dat er een gestolen auto over de Erasmusbrug zou rijden. Op de Laan op Zuid werd aan de bestuurder een stopteken gegeven, die hieraan niet voldeed. Hij ging er met hoge snelheid vandoor en ramde op de Lodewijk Pincoffsweg een auto, die juist over de kruising reed.
De drie inzittenden van deze personenauto, een vierjarig meisje, een 32-jarige vrouw en een 20-jarige man raakten bekneld en moesten door de brandweer uit hun benarde positie worden bevrijd. Zij werden met onder meer bekkenbreuken, gebroken ribben en nek- en rugklachten overgebracht naar diverse ziekenhuizen. De twee verdachten, een 23-jarige en een 33-jarige man, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden ter plaatse aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij, nadat zij door een arts aan hun lichte verwondingen waren behandeld, werden ingesloten.


* PREVENTIE AUTO-INBRAAK
ROTTERDAM - Maandag hield politiepersoneel van district Feijenoord-Ridderster op verschillende plaatsen aan de Maashaven-Oost een preventieproject voor auto-inbraken. Bij zo'n 500 auto's werd gecontroleerd of de eigenaars de deuren en ramen goed afgesloten hadden en of er waardevolle goederen in het voertuig lagen. Op elke auto werd een briefje achtergelaten, waarop werd aangegeven in welke staat de auto werd aangetroffen met enkele preventietips.
Van de gecontroleerde auto's waren er zeven niet afgesloten, ook werden in diverse auto's waardevolle goederen aangetroffen.


* HENNEPKWEKERIJ AANGETROFFEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster stelde maandagmiddag omstreeks twee uur, naar aanleiding van een melding over wateroverlast, een onderzoek in een woning op de Rhijnauwensingel in.
In de woning werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met zo'n 160 planten. De planten en de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar van de hennepkwekerij, een 35-jarige Rotterdammer, meldde zich maandagavond bij het politiebureau in Beverwaard. Tegen hem werd op grond van de Opiumwet proces-verbaal opgemaakt.


* ARBEIDSONGEVALLEN MET LETSEL
ROTTERDAM - Maandagmorgen even na half tien raakte op een bedrijfsterrein aan de Reeweg een 28-jarige Filippijnse zeeman zeer ernstig gewond, toen hij werd overreden door een havenkraan. Het slachtoffer verloor daarbij zijn rechterbeen en werd met een spoedtransport door GGD-personeel naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd, waar hij in kritieke toestand werd opgenomen. De zeeman was met twee andere opvarenden van een in de Beatrixhaven afgemeerd containerschip de kade opgegaan en was op een afgesloten stuk onder een kraan zogenaamde twist-locks aan het verzamelen. Toen het slachtoffer zich tussen de wielen van een kraan bevond, begon deze te rijden en sleurde de man enkele tientallen meters mee. De betrokken kraanmachnist had vanuit zijn cabine totaal geen zicht op wat zich beneden afspeelde. Door de Arbeidsinspectie wordt een onderzoek ingesteld. Maandagmorgen rond tien uur liep op het slipdebot aan de Noordzeeboulevard een 23-jarige Rotterdammer letsel aan beide benen en een arm op. De man was op het terrein bezig met het losmaken van bouten van een afvalwatertransportbuis. Toen een graafmachine de buis zo'n anderhalve meter optilde om de Rotterdammer de bouten aan de onderzijde los te kunnen draaien, knikte de buis en kwam op de beide benen en een arm van hem terecht. GGD-personeel bracht de Rotterdammer naar het Erasmus Medisch Centrum. Door de Arbeidsinspectie wordt ook hier een onderzoek ingesteld.


* SNELHEIDS- EN VERKEERSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield maandagmorgen,
-middag en avond snelheidscontroles op de Statenweg, Maasboulevard en Spinozaweg, terwijl collega's van de districten Noord en Oost verkeerscontroles hielden op Statenweg, Stadhoudersweg, Zaagmolenstraat en Prins Alexanderlaan.
Tussen kwart voor tien en kwart over elf werd op snelheid gecontroleerd op de Statenweg. Van de 830 passerende automobilisten namen 35 het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km/uur.
Op de Maasboulevard werd tussen half twee en half drie gecontroleerd. Hier hielden 14 van de 690 passerende automobilisten het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogste score bedroeg 78 km/uur in plaats van '50'.
Tussen kwart over acht en kwart over negen flitste de snelheidsradar op de Spinozaweg 65 van de 274 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 95 km/uur, terwijl '50' daar is toegestaan.
Op de Statenweg en Stadhoudersweg werden maandagmorgen acht automobilisten bekeurd voor het niet handsfree bellen, ''n voor het niet stoppen voor een overstekende voetganger en ''n voor het tegen de richting in rijden.
Op de Prins Alexanderlaan werd tussen kwart over ''n en kwart voor vier een verkeerscontrole gehouden. Naast negentien bekeuringen die werden uitgeschreven voor geen gordel om en het niet kunnen tonen van het rij- en kentekenbewijs, werden ook 34 automobilisten geverbaliseerd voor het overschrijden van de maximum snelheid. In de Zaagmolenstraat gingen tussen half twee en drie uur 's middags 24 automobilisten op de bon: 22 voor het niet dragen van de autogordel, één voor het niet handsfree bellen en één voor het niet bij zich hebben van het rij- en kentekenbewijs.


* RIJBEWIJS VAN 93-JARIGE AUTOMOBILIST INGEVORDERD

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Maandagmiddag rond kwart voor vier moest een 93-jarige automobilist uit Capelle aan den IJssel zijn rijbewijs aan politiemensen inleveren, nadat hij op de Nieuwe Tiendweg een 73-jarige vrouw uit Krimpen aan den IJssel op haar fiets had aangereden. De hoogbejaarde Capellenaar gaf op een rotonde geen voorrang, waardoor hij met zijn auto de vrouw aanreed. Het slachtoffer werd door GGD-personeel met letsel aan haar gezicht vervoerd naar het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.