LIJST PIM FORTUYN

LPF: onorthodoxe maatregelen ten aanzien van probleemjeugd

Top-prioriteit van Justitie zou volgens de Lijst Pim Fortuyn ook dit jaar de bestrijding van geweld moeten zijn. LPF-Kamerlid Joost Eerdmans legt minister Donner tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie een aantal onorthodoxe maatregelen voor.

Geweldsplegers en agressors zijn helaas niet met zachte hand te stoppen. Volgens de Lijst Pim Fortuyn is er te lang gepraat en gebakkeleid en zijn er teveel nota's geschreven. In zo'n klimaat gedijt geweld natuurlijk uitstekend! De Lijst Pim Fortuyn vraagt dan ook expliciet om een reactie van de minister ten aanzien van een aantal voorgestelde maatregelen: de invoering van het zero-tolerance-beleid in probleemgebieden; een samenscholingsverbod voor hangjongeren in probleemwijken onder de 17 jaar; aanwenden van de schandpaal-functie die van straffen voor jongeren uitgaat; veelvuldiger gebruik maken van civiele ondertoezichtstelling; substantiele uitbreiding van de opvangcapaciteit van opvoedingsinternaat Den Engh. Teneinde dit laatste te realiseren zal door de LPF een amendement worden ingediend.

Preventief fouilleren werkt, ondanks alle eerder geuite scepsis en bezwaren ten aanzien van de maatregel. De les is: we moeten de onveiligheid in dit land durven bestrijden, ook als dat ten koste gaat van privacy. Het kwaad heeft nu eenmaal de neiging om zich te verschuilen. Het blijkt dat veel burgers goed kunnen leven met minder privacy, als men daar meer veiligheid voor terug krijgt. De LPF zou dan ook willen dat preventief fouilleren mogelijk gemaakt wordt in alle uitgaanscentra, in het openbaar vervoer en rond de Centraal Stations.

Minister Donner wil het cellentekort (1.500 dit jaar) ondermeer gaan bestrijden door de vervroegde invrijheidstelling (nu mogelijk na tweederde van de uit te zitten straf) om te zetten naar een voorwaardelijke invrijheidstelling, waarbij criminelen, als zij zich goed gedragen, al na de helft van de straf weer op vrije voeten kunnen worden gesteld. Dat is een heel gevaarlijke ontwikkeling en kan uiteraard niet op instemming van de LPF-fractie rekenen. De Lijst Pim Fortuyn wil in principe helemaal af van de invrijheidstelling, zeker voor geweldplegers: straf is straf.

Justitie-woordvoerder Joost Eerdmans dringt bij de minister tenslotte aan op uitsluitsel omtrent het verbieden van geloofsuitingen in de rechtszaal. De daarvoor benodigde omzetting in wet van het titulatuursbesluit werd immers al door voormalig minister van Justitie Korthals-Altes aangekondigd.