HET FINANCIEELE DAGBLAD

DSM en Sligro winnen Henri Sijthoff-Prijs 2002
AMSTERDAM FINANCIEELEDAGBLAD SIJTHOFFPRIJS

PERSBERICHT

DSM en Sligro winnen Henri Sijthoff-Prijs 2002


- jaarrekeningen eenduidiger door IFRS, maar meer onderwerpen moeten worden toegelicht in bestuursverslag

- Tabaksblat: 'apply or explain' heeft voorkeur boven 'comply or explain'; zakelijke argumenten belangrijker dan het aantal keren dat een bedrijf de aanbevelingen niet opvolgt

- Financiële communicatie via bedrijvenwebsites voortaan onderdeel bij beoordeling voor Henri Sijthoff-Prijs

AMSTERDAM 28 oktober 2003 - Chemieconcern DSM en foodservicebedrijf Sligro Food Group hebben de Henri Sijthoff-Prijs voor de beste financiële verslaggeving over het jaar 2002 gewonnen. Het is de vijftigste keer dat de Henri Sijthoff-Prijs wordt uitgereikt. De prijs wordt sinds 1954 jaarlijks door Het Financieele Dagblad toegekend aan twee ondernemingen die zich in positieve zin hebben onderscheiden door hun financiële verslaggeving.

Jurylid prof. dr J. Klaassen, hoogleraar accounting, reikt de prijzen dinsdagavond 28 oktober in het Amsterdamse Okura uit. DSM is de winnaar in de categorie 'AEX-bedrijven'. In het juryverslag meldt prof. Klaassen dat 'DSM een goed jaarverslag heeft gepubliceerd over 2002 alsmede voor het eerst een People, Planet, Profit-verslag, met interessante sociale en milieu-informatie en beknopte financiële informatie'. Best practice-elementen uit de jaarrekening betreffen de informatie over deconsolidaties, toelichtingen op het treasurybeleid, en duidelijke informatie over de buitengewone baten en lasten. Andere genomineerde bedrijven binnen deze categorie waren Akzo Nobel, ASML, KPN en Van der Moolen.

In de categorie 'overige fondsen' gaat de prijs naar Sligro Food Group. Prof. Klaassen over Sligro: 'De jury was het er over eens dat Sligro een buitengewoon helder jaarverslag heeft gepubliceerd met veel concrete en extra informatie. Voorbeelden hiervan zijn concreet geformuleerde doelstellingen, een inhoudelijke risicoparagraaf, duidelijke informatie over pensioenen en een beschrijving van het beleid inzake het inschakelen van de accountant'. De vier overige genomineerde bedrijven in deze categorie waren Fornix BioSciences, Fugro, Nedschroef en Océ.

Jurylid Klaassen gaf aan dat de komst van IFRS, de International Financial Reporting Standards, in 2005 zal leiden tot aanzienlijk uniformere jaarrekeningen. Daarentegen zullen de bestuursverslagen nog lang grotendeels ongeregeld blijven. Klaassen verwacht dat er steeds meer onderwerpen komen die in het bestuursverslag behandeld dienen te worden, zoals bijvoorbeeld corporate governance en toelichting op risicomanagement.

De heer Morris Tabaksblat, voorzitter Commissie Corporate Governance en gastspreker bij de prijsuitreiking, zei in zijn toespraak dat 'er veel te doen is geweest over het principe 'apply or explain''. Tabaksblat noemde deze omschrijving 'beter dan 'comply or explain', omdat je ook aan de code voldoet, dus 'compliant' bent, wanneer je goed kunt uitleggen waarom je een concrete aanbeveling niet toepast, maar op een andere manier het onderliggende principe realiseert'. Tabaksblat gaf aan de toelichting belangrijker te vinden dan het aantal keren dat een bedrijf de aanbevelingen wel of niet precies volgt.

Vanwege het toenemende belang van financiële communicatie via internet, heeft Het Financieele Dagblad een pilot-onderzoek naar de kwaliteit van bedrijvenwebsites van AEX-bedrijven laten uitvoeren door het bedrijf Jungle Rating. Uit dit onderzoek is ondermeer naar voren gekomen dat het internet een goed medium is om de financi communicatie te verbeteren. Het Financieele Dagblad wil de ontwikkeling van financiële communicatie via internet stimuleren. Daartoe heeft Het Financieele Dagblad besloten dat de kwaliteit van de bedrijvenwebsites voortaan wordt meegewogen in de beoordeling voor de Henri Sijthoff-Prijs. De normen voor de beoordeling van de Henri Sijthoff-Prijs worden aangepast.

De Henri Sijthoff-Prijs is een prijs van Het Financieele Dagblad voor ondernemingen die zich onderscheiden in hun verslaggeving. De prijswinnaars worden bepaald door een onafhankelijke jury op basis van toetsing aan de Henri Sijthoff-Prijs criteria. De jury bestaat uit de volgende leden: drs G.A. Möler (voorzitter), chief operating officer Euronext, prof. dr J. Klaassen, hoogleraar accounting aan de Vrije Universiteit Amsterdam en drs E.A.J. van de Merwe, zelfstandig adviseur.

De prijs bestaat uit een replica van het beeldje van een krantenlezende man van beeldhouwer Pieter d'Hont. Het origineel, dat in 1964 door Het Financieele Dagblad werd aangeboden aan de gemeente Amsterdam ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Dagelijksche Beurscourant (een van de bladen waaruit Het Financieele Dagblad is voortgekomen), staat aan de 'drukke zijde' van het Amsterdamse Damrak ter hoogte van de C&A-passage.

Voor dossier Henri Sijthoff-Prijs zie ook: www.fd.nl/Sijthoff

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie/