Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

09/25/2003
Onthulling monument Indiëgangers

Dinsdag 28 oktober wordt op het plein voor het raadhuis in Chaam het Indië-monument onthuld.

Dit ter nagedachtenis van Dirk Kats en Jan Keijzer, twee in de jaren veertig van de vorige eeuw uit dat dorp afkomstige militairen. Zij hebben gevochten in Nederlands-Indië.

Voor de plechtigheid, die om 15.00 uur begint met een samenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk, zijn ongeveer honderd mensen uitgenodigd, die destijds de strijd in Nederlands-Indië van nabij hebben meegemaakt. Daarbij kwamen aan Nederlandse kant zesduizend militairen om het leven, onder wie Kats en Keijzer. Het initiatief voor de oprichting van het Indiëmonument werd twee jaar geleden genomen door Frans Verheijen, die vindt dat er nog te weinig erkenning bestaat voor de offers die door Nederlandse militairen in de toenmalige kolonie zijn gebracht.

Hij begon samen met Jan Rops een inzamelingsactie onder particulieren en plaatselijke ondernemers, die drieduizend euro heeft opgebracht.

Onthulling

Dankzij dat geld kan nu aan het bestaande bevrijdingsmonument op het plein voor het raadhuis een in graniet uitgevoerd element als Indië-monument worden toegevoegd. Aan de onthulling verlenen diverse personen en verenigingen uit Chaam hun medewerking, onder wie burgemeester P. van Campenhout, domina G. ten Thije, harmonie St. Caecilia en zangkoor Euterpe.