Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Lezing: Boeren in het Drentsche Aa-gebied; landbouw en landschap door de eeuwen heen

28 oktober verzorgt dhr. Theo Spek een lezing over de rol die de boeren door de eeuwen heen hebben gehad in het Drentsche Aa gebied.

De openbare lezing is gratis toegankelijk
Tijd: 20.00 uur
plaats: Café Popken-Hollander in Anloo

Weinig gebieden in ons land kennen een zo rijke landschapsgeschiedenis als het Drentsche Aa-gebied. De eeuwenlange wisselwerking tussen natuur en mens leidde tot een gebied dat zowel in cultuurhistorisch als in ecologisch opzicht uniek is. De historisch geograaf Theo Spek, werkzaam bij de ROB in Amersfoort, verrichtte vele jaren onderzoek naar de geschiedenis van het Drentsche Aa-gebied. In zijn lezing van 28 oktober gaat hij vooral in op de belangrijke rol die boeren door de eeuwen heen hebben gespeeld in het Drentsche Aa-gebied. Welke gewassen teelden zij precies in de loop der eeuwen en hoe zag hun veestapel eruit ? Hoe gebruikten de vroegere boeren de essen, de beekdalen, de heidevelden en de bossen ? En hoe veranderden deze landschappen in de loop der eeuwen in de gebieden zoals wij die vandaag de dag nog kennen ? Belangrijk is tenslotte de vraag wat deze wisselwerking tussen mens en landschap ons leert voor de toekomst van het Drentsche Aa-gebied.

Spreker:
Theo Spek, historisch geograaf en bodemkundige, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), Amersfoort

---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met A. Brasse, coordinator voorlichting en educatie, tel. 0592-371740

© 2002