Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Staatssecretaris van Gennip op bezoek in Duitsenland
Nummer: 379

Datum: 22-10-2003

Staatssecretaris Karien van Gennip zal op 28 en 29 oktober een bezoek brengen aan Noord-Duitsland, vergezeld door een aantal Nederlandse bedrijven. Het bezoek heeft tot doel hernieuwde belangstelling te wekken voor de Duits-Nederlandse handelsrelaties en Nederlandse ondernemers te attenderen op de kansen die Noord-Duitsland voor hen biedt.

Weliswaar gaat nog altijd ongeveer een kwart van de Nederlandse export naar Duitsland, maar dat aandeel loopt langzaam maar zeker terug. Bovendien wil de staatssecretaris tijdens haar bezoek overleg voeren over bestaande belemmeringen in het handelsverkeer met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, alsmede vertegenwoordigers van de deelstaat Nedersaksen en de stadstaat Hamburg.

Het bezoek van Van Gennip vindt plaats in het kader van de campagne Internationaal Ondernemen die op 23 oktober van start gaat. Die campagne is er op gericht met name MKB-ers te wijzen op de mogelijkheden van ondernemen over de grens. In het kader van de campagne volgen later nog bezoeken aan Hongarije en Slovenië en naar de Baltische staten.

Op 28 oktober opent Van Gennip een contactbijeenkomst voor Nederlandse en Duitse ondernemers in Osnabrück. s Avonds heeft de staatssecretaris in Hannover een ontmoeting met de plaatsvervangend minister van Economische Zaken van Nedersaksen, de heer Joachim Werren. Diens collega in Hamburg, Staatsrat Dr. Heinrich Doppler, is de volgende ochtend gesprekspartner van Van Gennip. Na een ontmoeting met Erster Bürgermeister Ole von Beust, de Minister-president van Hamburg, volgt in de middag een rondetafel discussie over de Nederlands-Duitse handelsrelaties. s Avonds wordt het bezoek afgesloten met een trade dinner, waaraan behalve de Nederlandse bedrijvendelegatie en hun counterparts ook talrijke vertegenwoordigers van Duitse brancheorganisaties zullen aanzitten, zoals VDMA (Verband Deutscher Maschinen und Anlagenbau), ZVEI (Zentralverband der Elektrotechnik und Elektronikindustrie) en DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag).

Geïnteresseerde journalisten kunnen contact opnemen met Gerlinde Fenske, hoofd Economische afdeling van het Consulaat Generaal in Hamburg (tel. +49 40 450 33815) of met Len Middelbeek, woordvoerder van de staatssecretaris (tel. 070-379 6015).