Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

22-10-2003

Bijeenkomst Voortgezet onderwijs met wetenschappelijk vooruitzicht

Het voortgezet onderwijs staat de komende weken opnieuw volop in de politieke belangstelling. De Kamercommissie OCW discussieert over de inrichting van de profielen in de tweede fase van havo en vwo.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft aan de discussies over het voortgezet onderwijs een bijdrage geleverd met een plan om meer ruimte te scheppen in de tweede fase. Dat kan volgens de Akademie door het centraal schriftelijk eindexamen 'slanker' te maken en te beperken tot de kernconcepten van het vak, de kennis en vaardigheden die lang meegaan. Dat biedt de leraren de mogelijkheid om lesmateriaal te ontwikkelen over de context van de stof. Met deze 'concept-context'-benadering zijn veranderingen in het onderwijs veel minder vaak nodig, en het biedt de scholen en leraren veel meer vrijheid. De Akademie vindt dat er profielcommissies moeten komen die de vakken in hun onderlinge samenhang bekijken en vaststellen wat de kernconcepten zijn. De ideeën van de KNAW staan in het rapport Ontwikkeling van talent in de tweede fase.

Op dinsdagmiddag 28 oktober a.s. zullen leraren, vakdidactici, bestuurders en mensen uit de wetenschappelijke wereld verder discussiëren over de ideeën van de Akademie. Het programma begint om 13.00 uur en het bestaat uit twee blokken van voordrachten en discussies. Het eerste gaat over de inrichting van de profielen en het tweede over leraren en hun opleiding'. Er zijn bijdragen van onder andere hoogleraar chemie G. van Koten, W. Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, directeur voortgezet onderwijs van OCW E.P. van Maanen, en oud-minister J.M.M. Ritzen, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht.

U bent van harte welkom bij de bijeenkomst, die plaats vindt in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam. U kunt zich aanmelden bij de afdeling Voorlichting van de KNAW, tel. 020-5510733, e-mail: voorlichting@bureau.knaw.nl.

Programma Voortgezet onderwijs met wetenschappelijk vooruitzicht 28 oktober 2003

12.30 uur
ONTVANGST met koffie/thee en broodjes

13.00 uur
INLEIDING door de DAGVOORZITTER Prof.dr. W.J.M. Levelt, president KNAW

FORUMDISCUSSIE IN TWEE DELEN
Ieder deel wordt geopend met een korte inleiding vanuit de KNAW-klankbordgroep, waarna drie sprekers worden gevraagd elk vanuit hun eigen invalshoek daarop in te gaan, alsmede op vooraf afgesproken vragen. Elk deel wordt afgesloten met een discussie.

13.15 uur DEEL I: INRICHTING PROFIELEN
Forumleden: prof. dr. G. van Koten, drs. E.P. van Maanen, W. Dresscher, dr. B. de Klerk-Engels

13.15 uur Forumleden aan het woord

13.55 uur Discussie

14.45 uur Afsluiting

PAUZE

15.00 uur DEEL II: LERAREN EN HUN OPLEIDING
Forumleden: prof. dr. K.Th. Boersma, dr. P.H. van Meenen, prof. dr. T. van Els, dr. ir. J.M.M. Ritzen

15.00 uur Forumleden aan het woord

15.40 uur Discussie

16.30 uur Afsluiting

16.30 uur CONCLUSIES door de DAGVOORZITTER

ca. 17.00 uur APERITIEF

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl