Politie Zeeland


Middelburg, 24 oktober 2003



Persbericht



Aftrap actie 'Laat je ZIEN' tijdens fietsenkeuring op Zwin College


Dinsdag 28 oktober houden Politie Zeeland en 3VO in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en Duurzaam Veilig Verkeer West Zeeuwsch-Vlaanderen een preventieve fietsenkeuring op het Zwin College in Oostburg. Alle fietsen van tweedeklassers worden op die dag aan een deskundige blik onderworpen.

De leerlingen krijgen na de keuring een lijstje mee waarop staat wat in orde is en wat vervangen of gerepareerd moet worden. Het doel van de keuring is dat de jongeren voortaan op fietsen rondrijden die veilig zijn en goed verlicht. Voor reparaties kunnen zij met korting bij enkele deelnemende fietsenhandelaren terecht. Eind oktober vindt een preventieve controle op verlichting plaats voor alle scholieren. Deze preventieve acties zijn de start van intensieve, grote verlichtingscontroles die Politie Zeeland (bureau Oostburg) vanaf 10 november in heel West Zeeuws-Vlaanderen gaat houden.

Landelijke actie
Met deze actie sluiten Politie Zeeland, 3VO, de Koninklijke Marechaussee en Duurzaam Veilig Verkeer aan bij de landelijke campagne 'Licht aan. Daar kun je mee thuiskomen!' die op 6 oktober is gestart. Doel van de campagne is het terugbrengen van het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks valt door het rijden zonder licht op de fiets. Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in de duisternis; dit zijn er jaarlijks zo'n 10.000. Hiervan raken elk jaar ruim vijfhonderd fietsers zwaar gewond en zo'n veertig slachtoffers overleven het niet. Veel van deze ellende kan worden voorkomen door goed zichtbaar te zijn in het donker, bijvoorbeeld door het voeren van verlichting of het bevestigen van reflectoren. Als één procent van de fietsers die nu zonder licht rijdt in de toekomst z'n licht wel ontsteekt, scheelt dit elk jaar tien ernstige slachtoffers!


Boetebedragen en regels

De regels voor fietsverlichting en reflectoren zijn simpel. In het donker of bij slecht zicht, zoals bij mist, is het verplicht om met licht aan te rijden. Het voorlicht moet wit of geel zijn, het achterlicht rood. De verlichting moet aan de fiets zijn bevestigd en mag niet knipperen. Reflectoren achter op de fiets, op de trappers en aan de zijkant van de wielen zijn verplicht. Elke reflectie die ontbreekt, kost de fietser een bekeuring van 17 euro. Ondeugdelijke verlichting levert een boete van 23 euro op.



Einde persbericht