Wageningen Universiteit

Persbriefing bemestingsadviezen

Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Op 28 oktober a.s. is er een persbriefing waar de ateliergroep bemestingsadviezen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum haar verslag zal presenteren en toelichten. De titel van het rapport is: Strooigoed: Bouwstenen voor de verbreding van de adviesbasis bemesting grasland en voedergewassen anno 2003

De werkgroep heeft via interviews, studies en workshops de zogenaamde Wageningse Atelierbenadering onderzocht of de wijze waarop bemestingsadviezen voor veehouders tot stand komen voldoen aan de behoeftes en wensen van veehouders en andere gebruikers van het platteland. Dit Wageningen Atelier is een participatief en interdisciplinair proces waarin wetenschappers, melkveehouders en andere betrokken belanghebbenden gezamenlijk zoeken naar oplossingen, en waarbij ervaringskennis en wetenschappelijke kennis samengebracht worden tot nieuwe inzichten.

Het op deze manier dichter bij de vraag brengen van wetenschap vond zijn aanloop al in eerdere discussies rond de bemestingsproblematiek van grasland, die in Nederland al jaren een belangrijk, ook politiek, aandachtspunt is.

In toenemende mate zijn er bij veehouders andere bedrijfsdoelen dan louter productiedoelstellingen en zijn er meerdere spelers op het platteland die hun stempel willen drukken op de ontwikkeling van dat platteland.

De Ateliergroep komt in haar eindrapport tot een analyse van de problematiek en aanbevelingen voor de toekomst. Aanbevelingen die extra actueel zijn in het licht van de situatie die is ontstaan door de uitspraak van het Europese hof over de zogenaamde MINAS-systematiek, waardoor Nederland haar mestbeleid op betrekkelijk korte termijn moet aanpassen.

De Ateliergroep werd geleid door de Wageningse Bodemkundige prof. Dr. Lijbert Brussaard.

De bijeenkomst vindt plaats op de sectie Bodemkwaliteit van prof. Brussaard, gebouw 316, Dreijenplein Wageningen en begint om 14.00 uur. Een routekaart is te vinden op

http://www.wageningen-ur.nl/nl/adressen/ onder de knop routebeschrijving.