Raad voor de Transportveiligheid


PERSBERICHT 28 oktober 2003

Raad voor de Transportveiligheid vraag om duidelijke toezichttaken ministeries en gemeenten

Lekkende olieleiding Botlek werd inadequaat beheerd

Leidingbeheerder Nerefco, leidingeigenaar Texaco en ook de bevoegde toezichthouders van uit de overheid (gemeenten en ministeries) moeten maatregelen nemen om te zorgen dat olielekkages zoals in juni 2002 werd ontdekt in het Rotterdamse Botlekgebied, bij de Oude Maas, worden voorkomen. Dat stelt de Raad voor de Transportveiligheid, onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, na onderzoek van deze lekkage, waardoor een gebied van ongeveer 3000 m2 tot 5 meter diepte werd doordrenkt met gasolie. Vastgesteld is dat het lek is ontstaan doordat de controleleiding van een afsluiter in een gasolieleiding was gescheurd, waarschijnlijk als gevolg van verzakking van de grond.

Uit onderzoek van de Raad is gebleken dat de leidingbeheerder Nerefco, die in opdracht van eigenaar Texaco de gasolieleiding onderhoudt, niet aantoonbaar werkt volgens de geldende branchenormen NEN 3650 en NTA 8000. De Raad concludeert daarom dat Nerefco de betreffende gasolieleiding niet adequaat beheert. Ook is de Raad het niet eens met Nerefco als dat bedrijf stelt dat de betreffende afsluiter weliswaar niet in overeenstemming was met de geldende normen voor beheer, maar dat dat niet relevant zou zijn omdat die eisen zijn vastgesteld op een tijdstip waarop de betreffende leiding al was aangelegd. Leidingeigenaar Texaco zou, als deskundige partij op dit gebied, beheerder Nerefco beter moeten aansturen en controleren.

Uit reacties op eerdere aanbevelingen uit rapporten, met name over gasleidingen, heeft de Raad opgemaakt dat er onduidelijkheid bestaat over de vraag welke overheid (ministerie van VROM, Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat, de betrokken gemeente?) verantwoordelijk is voor het toezicht op veilig transport per buisleiding. Daarom wordt nu aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd op korte termijn ervoor zorg te dragen dat de verantwoordelijkheden van de publieke partijen helder worden afgebakend.