Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT)

Persbericht van de AWT
28 oktober 2003

AWT: stop bilateraal onderzoeksbeleid OCW

Het beleid van het ministerie van OCW om bilaterale onderzoekssamenwerking te stimuleren met China, Rusland en Hongarije moet worden stopgezet. Met de middelen die vrijkomen, ongeveer 5,5 miljoen euro per jaar, moet Nederland aantrekkelijker worden gemaakt voor buitenlandse toponderzoekers. Dit schrijft de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in zijn advies Wat van ver komt

De AWT ziet drie redenen om het bilaterale onderzoeksbeleid van OCW te stoppen. Dit beleid is niet effectief, overbodig en voegt weinig toe aan bestaande initiatieven.

* Niet effectief. Het bilaterale onderzoeksbeleid is ingesteld om de kwaliteit van het Nederlandse onderzoek te versterken. Om dit te bereiken, moet je op zoek gaan naar de beste onderzoekers en voor lief nemen in welk land je terechtkomt. Het bilaterale onderzoeksbeleid stimuleert de omgekeerde benadering en is daarmee niet effectief.

* Overbodig. De Europese Unie voert in toenemende mate beleid om de onderzoekssamenwerking met niet-lidstaten te versterken. Een apart Nederlands beleid gericht op bilaterale onderzoekssamenwerking wordt hierdoor overbodig.

* Weinig toegevoegde waarde. Nederlandse kennisinstellingen werken volop samen met zusterorganisaties over de hele wereld. Zij doen dit op zon schaal dat het bilaterale onderzoeksbeleid van de Nederlandse overheid weinig toevoegt.

De AWT maakt een uitzondering voor de onderzoekssamenwerking met Indonesië. In Indonesië bevindt zich veel uniek onderzoeksmateriaal dat van groot belang is voor de Nederlandse wetenschap. Omdat onderzoekssamenwerking de toegang tot dit materiaal garandeert, is het wenselijk dat de samenwerking met Indonesië blijft bestaan.

De AWT stelt verder vast dat er een internationale battle for brains gaande is. Veel Westerse landen doen pogingen om schaars wetenschappelijk talent aan zich te binden. Bij ongewijzigd beleid lijkt Nederland deze strijd te gaan verliezen. De overheid staat voor de taak deze trend om te buigen en Nederland aantrekkelijker te maken voor buitenlandse onderzoekers. Hiervoor ziet de AWT drie mogelijkheden:

* creëer een fonds om de arbeidsvoorwaarden van buitenlandse toponderzoekers te verbeteren;

* verkort de procedures voor verblijfs- en werkvergunningen;
* verlaag de leges voor verblijfs- en werkvergunningen.

Het advies Wat van ver komt De vormgeving van het Nederlandse bilaterale onderzoeksbeleid (AWT-advies nr. 55) is verkrijgbaar via de website van de AWT www.awt.nl.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:

Mw. dr. V.C.M. Timmerhuis, secretaris AWT
telefoon: 070-3110929

E-mail: secretariaat@awt.nl