Lekstroom 09.55 uur

Utrecht 28-10-2003 - Persberichten district Lekstroom

Dieven aangehouden
NIEUWEGEIN Maandagavond rond 21.00 uur heeft de politie op de Leemwal twee mannen aangehouden die pallets gestolen hadden van een bedrijf aan de Zeelandhaven. Een beveiligingsmedewerker die hen bezig zag, schakelde de politie in. De twee, een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 31-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg, reden na de diefstal weg richting Leemwal. Daar kon de politie beide verdachten aanhouden. De 37-jarige bestuurder bleek onder invloed van alcohol, hij blies 610 ug/l. Bovendien bezat hij geen rijbewijs. Beide verdachten werden aangehouden en vervolgens ingesloten.

Dronken man aangehouden
NIEUWEGEIN Maandagavond heeft de politie rond 22.00 uur een dronken man aangehouden in een snackbar aan de Raadstede. De 49-jarige man uit Lopik moest tot driemaal toe op dezelfde avond uit de snackbar gehaald worden, omdat hij klanten lastig viel, uitschold en op de ruiten bonkte. De politie hield hem aan en nam hem mee naar het politiebureau voor verhoor.

Aanrijding Merkelbachlaan
IJSSELSTEIN Maandagochtend is op de Merkelbachlaan een 45-jarige vrouw uit Nieuwegein door een auto aangereden. Omstreeks 9.15 uur liep de vrouw op de Aziëlaan, waar zij de Merkelbachlaan overstak. Een 33-jarige bestuurder uit Zwijndrecht die de Merkelbachlaan inreed, zag haar vermoedelijk niet door de zon en reed de vrouw aan. De vrouw is met lichte verwondingen naar het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein vervoerd.

Verkeerscontroles Kerspelbrug
IJSSELSTEIN Maandagmiddag heeft de politie van 13.30 uur tot 15.00 uur op de Kerspelbrug snelheidscontroles en controles op het dragen van autogordels gehouden. Dertien automobilisten zijn bekeurd voor het niet dragen van de gordel. Zeven bekeuringen zijn uitgedeeld voor overschrijding van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid was 72 km/uur, terwijl een snelheid van 50 km/uur is toegestaan.

Controles fietsverlichting
WOERDEN Maandagavond heeft de politie tussen 19.45 uur en 20.30 uur op de Stationsweg, Oostdam en Van der Valk Boumanlaan fietsers gecontroleerd op verlichting. Twaalf fietsers zijn bekeurd voor het niet voeren van verlichting.

Politiediensten aan Houtensewetering/Veerwagenweg HOUTEN - Eind oktober 2002 heeft de Politie Regio Utrecht (PRU) het manageterrein aan de Houtensewetering/Veerwagenweg aangekocht van de gemeente Houten. Het terrein is gelegen ten westen van Houten-Vinex en wordt omringd door het toekomstige bedrijventerrein De Meerpaal. Het plangebied heeft een omvang van circa 2,5 ha.
Op de locatie wil de politie een onderkomen en oefenterrein voor politiepaarden en een aantal regionale politiediensten huisvesten. Het terrein is een geschikte locatie vanwege haar centrale ligging in de regio (dichtbij de binnenstad Utrecht en Galgenwaard en op korte afstand van ontsluitingswegen in verband met regionaal optreden) en vanwege het landelijk karakter ten behoeve van het welzijn van de paarden. De politielocatie heeft geen publieksfunctie: burgers kunnen er bijvoorbeeld niet terecht voor het doen van een aangifte. Omdat de bestemming van het aangekochte terrein wijzigt van recreatieve naar bijzondere doeleinden heeft de PRU bij de gemeente Houten een verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan ingediend. Op maandag 27 oktober zijn omwonenden geïnformeerd over de plannen die de politie met het terrein voor ogen heeft.

Levende Have
Op basis van een tijdelijke bouwvergunning is in het noordelijke deel van het terrein begin 2003 al de Levende Have (bereden politie) gehuisvest. De medewerkers van de Levende Have maken gebruik van noodaccommodatie en gedeeltelijk van de bestaande opstallen van de voormalige manege. De uiteindelijke voorzieningen zullen bestaan uit onder meer een manege, weidegebied, mestopslagplaats, buitenbak en kapschuur.

Bedrijfsverzamelgebouw
In het zuidelijke deel van het terrein wordt een bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd voor Bureau Crisis- en Conflictbeheersing (bestaande uit Mobiele Eenheid en Bureau Grootschalig Optreden), de onderdelen van de Regionale Verkeersdienst en Bureau Integrale Beroepsvaardigheidstrainingen, incl. trainingsaccommodatie (met onder meer schietbanen, een sportzaal en een open stormbaan buiten).
De activiteiten van deze diensten concentreren zich tussen 7.00 en 23.00 uur, met uitzondering van de uitruk bij calamiteiten die ook s nachts kan plaatsvinden.

Arrestantencomplex
De Utrechtse politie is genoodzaakt het aantal cellen in de regio flink uit te breiden. Vanwege het optimaliseren van het ruimtegebruik is daarom besloten om op het terrein aan de Houtensewetering een arrestantencomplex neer te zetten waar plaats is voor maximaal 65 cellen. De cellen worden vnl. gebruikt voor het insluiten van illegale vreemdelingen en verdachten die in afwachting zijn van een voorgeleiding bij de rechter-commissaris. Na hun voorgeleiding zitten ze hun straf elders uit. Arrestanten kunnen 24 uur per dag worden binnengebracht. Bezoekers kunnen alleen tijdens kantoortijden terecht.

Bouwfasen
Na goedkeuring van de bestemmingsplanwijziging en doorlopen van de bouwprocedures wordt zo snel mogelijk gestart met de bouwactiviteiten. Deze worden uitgevoerd in drie fasen. Fase 1: Levende Have, (ingebruikname beoogd in oktober 2004), fase 2: bedrijfsverzamelgebouw (ingebruikname beoogd in november 2006 , fase 3: arrestantencomplex (ingebruikname beoogd in november 2006).