Ingezonden persbericht


Barendrechtste begrotingsraad

Raad zoekt middelen voor jeugdvoorziening

BARENDRECHT * De Barendrechtse gemeenteraad is het gisteravond eens geworden over de gemeentelijke begroting voor 2004 en de drie jaren daarna. De belangrijkste onderwerpen tijdens de begrotingsraad waren de Centrumstudie, de bibliotheek in Carnisselande/Portland, de recreatiechalets aan de camping 'De Oude Maas', schoolzwemmen, jeugdvoorziening, de zalmsnip, veiligheid en het rioolrecht. In totaal hebben de Barendrechtse fracties 9 moties ingediend, waarvan er 3 zijn aangenomen. Over de bibliotheek (2 moties) is nog geen duidelijkheid gekomen.

Locatie bibliotheek nog onduidelijk
Met betrekking tot de bibliotheek werden twee moties ingediend. De motie van het CDA ging uit van vestiging aan het Middeldijkerplein. De motie van de SGP\Christenunie ging uit van het samen ontwikkelen van een bibliotheek met de gemeente Albrandswaard. In deze motie wordt het Middeldijkerplein losgelaten als vestigingsplek. Bij de stemming staakten de stemmen, dat betekent dat er 11 gemeenteraadsleden voor stemden en 11 tegen. De afwezigheid van een van de VVD raadsleden bleek voor de stemming van doorslaggevend belang. Tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering zal er opnieuw over dit onderwerp gestemd worden. Zeker is nu wel dat er een bibliotheek komt, de vraag is alleen waar. Voor de VVD, SGP/Christenunie en GroenLinks is het niet bespreekbaar dat er 2 bibliotheken op kleine afstand van elkaar worden ontwikkeld. Eerder verklaarde de gemeenteraad van Albrandswaard al vast te willen houden aan vestiging van een bibliotheek in Portland.

Jeugdvoorziening
De gemeenteraad heeft zich verplicht om bij de voorjaarsnota van 2004 financiële ruimte te vinden voor een jeugdvoorziening. Daarnaast worden eventuele financiële meevallers aangewend om een dergelijke voorziening te realiseren.

Ruimtelijke Ordening
Het proces rond de Centrumstudie en de recreatiechalets aan de Oude Maas baren de politiek zorgen. Alhoewel de moties over deze onderwerpen het niet haalden, is het laatste woord daarover niet gezegd. Beide onderwerpen komen terug in de Commissie Grondgebied en de gemeenteraad. Rond de Centrumstudie maakt de gemeenteraad zich met name zorgen over de oplossingsrichtingen waaraan gedacht wordt. Ook wil de gemeenteraad een veel duidelijkere kaderstellende rol in dit proces, zodat er niet allerlei plannen ontwikkeld worden die bijvoorbeeld vanwege financiële onmogelijkheden helemaal niet haalbaar zijn. Unaniem was de gemeenteraad het eens over de ontwikkeling van de structuurvisie voor Barendrecht. De gemeenteraad zal in een vroeg stadium kaders gaan stellen.

Overige punten
Over het schoolzwemmen was de gemeenteraad unaniem. Dit wordt voor groep 3 niet afgeschaft. Voorafgaand aan de gemeenteraad dienden medewerkers van het zwembad nog 3200 handtekeningen en 320 tekeningen in om te pleiten voor het behouden van het schoolzwemmen voor groep 3. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat het zwembad uit zijn jasje groeit. Het college gaat daarmee aan de slag. Ook kan het college aan de slag met het veiligheidsbeleid. De gemeenteraad heeft daarvoor een bedrag van ¤ 300.000 gereserveerd.

Belastingen
De gemeenteraad heeft de belastingen met zeer veel terughoudendheid verhoogd. Gemiddeld stijgen de tarieven met het inflatiepercentage van 1,5%. Uitzondering daarop is dat de afvalstoffenheffing met 14% wordt verhoogd. Het rioolrecht is in 2004 niet extra verhoogd. De gemeenteraad besloot gisteren al wel dat de komende jaren (2005 en verder) het rioolrecht fors zal stijgen, te weten met 27%, 22% en 18%. Dit heeft alles te maken met de investeringen die de komende jaren moeten worden verricht om het rioolstelsel te vernieuwen. De Zalmsnip wordt voor de Barendrechtse bevolking verlaagd tot een bedrag van ¤ 34,04 per huishouden.

Margriet de Zoete
tel: (0180) 698 244